BiH
104

Radončić: Nema te političke ucjene koja će me natjerati da tučem svoj narod

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić kazao je danas novinarima u Sarajevu da nema te političke i ministarske ucjene koja će ga natjerati da "tuče vlastiti narod", da formira neustavni krizni štab i vodi koordinaciju koja će gušiti opravdanu pobunu građana protiv nepravde, sistemske korupcije i političkih ubistava.

Ovo je bio njegov komentar na inicijativu za njegovu smjenu s pozicije ministra sigurnosti BiH koju je danas pokrenuo Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Odgovarajući na konstataciju novinara da se SDA u svojoj inicijativi koju je predložila pozvala na nekoliko zakona, Radončić tvrdi da je javni red i mir u strogoj nadležnosti kantona i entiteta, a svako eventualno formiranje kriznog štaba na nivou BiH izazvao bi opasne međunacionalne tenzije te ističe da Republika Srpska ne bi dozvolila da neko njenu policiju stavi pod bilo čiju kontrolu.

"Oni izmišljaju zakone. Potreba kriznog štaba je banalna. Da se građani zaustave, uplaše jer su već srušili SDA-ovu i SDP-ovsku (Socijaldemokratska partija) vlast na 70 posto teritorije i drugo naš čuveni lažni investitor Al-Shiddi potpisao je ugovor sa Zarom da će Zara ući u posjed i otvoriti svoj veliki objekat. Izgradnja objekta kasni iz građevinskih razloga, a Bakiru Izetbegoviću (SDA) treba ili stavka velikih elementarnih nepogoda kojih nema ili vanredni uvjeti koji bi formiranjem kriznog štaba oslobodili Al-Shiddi da plaća višemilionske penale. Ja to nikada neću uraditi", tvrdi Radončić.

Zaključio je da mu uopće nije važan rezultat glasanja u Parlamentu BiH o inicijativi SDA, nego mu je važno šta građani misle o njemu te je ustvrdio da ga oni podržavaju dok od drugih "s razlogom traže ostavke".

Upitan zašto je BiH potrebno Ministarstvo sigurnosti kada je i sam Radončić u svojim istupima kazao da nema ovlaštenja, Radončić napominje da je u policijskoj reformi 2007. godine, za koju je SDA glasala, dogovoreno šta su nadležnosti Ministarstva, naglašavajući da ne smatra da je haos u državi BiH nego u nesposobnoj vlasti koja "mora otići".

U protestima prošlog petka zapaljena je i zgrada Predsjedništva BiH, a Radončić kaže da je isključiva odgovornost za to na kantonalnoj policiji Sarajeva i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela koja je bila u zgradi.

"Oni su morali raditi svoj posao i zaštititi objekt", naglasio je ministar Radončić.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA Šemsudin Mehmedović kazao je danas da postoje opravdani razlozi za smjenu ministra sigurnosti BiH jer je u događajima 7. februara, tokom protesta građana BiH, povrijeđen veliki broj osoba te su oštećene brojne institucije BiH.