{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radončić za Klix.ba: Odgovara mi da što prije budem razriješen, već sam razdužio kabinet

28.4.2014. u 12:36
100
170
Radončić za Klix.ba: Odgovara mi da što prije budem razriješen, već sam razdužio kabinet
100
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić izjavio je za Klix.ba kako očekuje da će na sutrašnjoj sjednici Doma naroda BiH biti razriješen navedene dužnosti, odnosno da bude potvrđeno glasanje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je sa 28 glasova 13. marta podržala Radončićevu smjenu. Za smjenu su tada glasali SDA, SDP, SNSD, PDP i SDS.
Radončić: Moja smjena je epilog jačanja koalicije SDA i SDP-a
Radončić: Moja smjena je epilog jačanja koalicije SDA i SDP-a
Radončić je naglasio da mu odgovara "da što prije bude razriješen". Kazao je da SBB nema delegate u Domu naroda i da nema nagovještaja kako će se sutra glasati.

"Eventualna smjena je epilog teškog političkog sukoba između mene, s jedne strane, i gospode Lagumdžije i Izetbegovića, s druge strane, u tumačenju, po meni opravdanog bunta nezadovoljstva naroda. Oni misle da je to antinarodni čin, koji treba sankcionirati, a ja sam se ponašao kao odgovoran političar koji razumije svoj narod i ne želi da tuče svoj narod", kazao je Radončić.

Dodao je da je eventualna smjena za njega "očekivani epilog jačanja koalicije SDA i SDP-a".

"Vi vjerovatno imate informacije da sam se ja potpuno razdužio sa ministarskim kabinetom, iako to nije potpuno legalistički pristup, ali jeste u najboljoj namjeri da ne otežavam razrješenje", tvrdi Radončić.

Komentirajući tvrdnje lidera HDZ BiH Dragana Čovića da u slučaju njegove smjene na državnoj razini neće postojati parlamentarna većina, te da će to biti uvod u pola godine anarhije, Radončić je to opovrgao.

"Čovićevi stavovi da neće biti parlamentarne većine ne stoje, jer SDA preuzima vladajući koncept sa SDP-om i na nivou države, neovisno hoće li imati svog ministra ili neće. Tako da ja zaista očekujem da se to što prije završi i da prestanem da budem talac odnosa snaga u Domu naroda jer meni odgovara da što prije budem razriješen", zaključio je Radončić.

Podsjećamo da je Inicijativu o smjeni Fahrudina Radončića predložio Klub SDA, čiji poslanici smatraju da ministar sigurnosti nije učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti kako bi zaštitio imovinu i građane tokom demonstracija širom BiH, tokom kojih su zapaljene zgrade Predsjedništva BiH, Arhiv BiH i nekoliko zgrada kantonalnih vlada.

SDA su u inicijativi naveli da postoje opravdani razlozi za smjenu jer je u događajima 7. februara tokom protesta građana povrijeđen veliki broj osoba među kojima su i policajci, a oštećene su brojne institucije BiH te bi ministar zbog narušene sigurnosne situacije trebao odstupiti s ove dužnosti.

Naveli su da su tokom protesta izazvani požari, napravljena velika oštećena na zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nekoliko zgrada vlada kantona i općina u Bosni i Hercegovini, a zapaljena je i državna zastava te značajno oštećen Arhiv BiH, a u skladu s nadležnostima ministar nije poduzeo radnje da bi se zaštitili građani i imovina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: