{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fahrudin Radončić smijenjen s pozicije ministra sigurnosti

K
13.3.2014. u 14:14
2.734
376
Fahrudin Radončić smijenjen s pozicije ministra sigurnosti
2.734
Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjem zasjedanju su izglasali smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića
Podsjećamo da je Inicijativu o smjeni Fahrudina Radončića predložio Klub SDA, čiji poslanici smatraju da ministar sigurnosti nije učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti kako bi zaštitio imovinu i građane tokom demonstracija širom BiH, tokom kojih su zapaljene zgrade Predsjedništva BiH, Arhiv BiH i nekoliko zgrada kantonalnih vlada.

Odluka je usvojena sa dovoljnom entitetskom većinom. Za je glasalo 28 poslanika, protiv je bilo devet, a suzdržanih pet.

Za su glasili SDA, SDP, SNSD, PDP i SDS.

Protiv smjene ministra Radončića bili su poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ 1990, poslanici SBB-a te poslanik Hrvatske stranke prava Zvonko Jurišić.

Suzdržani tokom glasanja su bili Narodna stranka radom za boljitak, Demokratska narodna zajednica (DNZ), Stranka za BiH i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Živković.

SDA su u inicijativi naveli da postoje opravdani razlozi za smjenu jer je u događajima 7. februara tokom protesta građana povrijeđen veliki broj osoba među kojima su i policajci, a oštećene su brojne institucije BiH te bi ministar zbog narušene sigurnosne situacije trebao odstupiti s ove dužnosti.

Naveli su da su tokom protesta izazvani požari, napravljena velika oštećena na zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nekoliko zgrada vlada kantona i općina u Bosni i Hercegovini, a zapaljena je i državna zastava te značajno oštećen Arhiv BiH, a u skladu s nadležnostima ministar nije poduzeo radnje da bi se zaštitili građani i imovina.

Radončić je prije smjene istakao da su njegovu smjenu inicirale one stranke od kojih građani traže da odu s vlasti.

Podvukao je da na državnom nivou na dan protesta nije mogao biti formiran krizni štab, jer je to u isključivoj nadležnosti entiteta.

"I policajci, kojima iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, niko nije kupio ni gumeni metak su naši građani. Krizni štab je formiran dan prije demonstracija, a ja nisam informisan", rekao je Radončić.

On je pitao da li je oko zgrade Predsjedništva BiH mogla biti postavljena ograda.

"Da se takva pojava dogodila u MUP-u RS, da li bismo se skrivali i stavljali glavu u pijesak ili bismo znali da je politički predizborno poentiramo", rekao je Radončić.

Rekao je da "političko prepucavanje poslanika smatra osobnim komplimentom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: