BiH
7

SDA i HDZ BiH potvrdili imena ministara u Vladi Federacije BiH

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Hrvatska demokratska zajednica BiH i Stranka demokratske akcije danas su saopćile imena kandidata za ministre u Vladi Federacije BiH. Kako nam je potvrđeno iz Demokratske fronte, ova stranka će u toku dana saopćiti imena kandidata za ministre u Vladi FBiH.

Iz Stranke demokratske akcije ranije su potvrdili kandidaturu Šemsudina Dedića za federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Aljoše Čampare za federalnog ministra unutrašnjih poslova i Edina Ramića za federalnog ministra za izbjegle i raseljene osobe.

Ova stranka naknadno je usaglasila stavove u vezi sa imenovanjem ministara za preostala tri federalna resora i to za ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, ministarstvo obrazovanja i nauke, te ministarstvo boraca i invalida.

Kako saznajemo, SDA će na mjesto ministra razvoja, poduzetništva i obrta kandidovati Amira Zukića, direktora VGT-a, dok će se na čelu federalnog ministarstva obrazovanja i nauke naći Elvira Ćemalović-Dilberović. Također, Kadrovska komisija SDA potvrdila je kandidaturu Kazafera Bečića za federalnog ministra boraca i invalida.

Podsjećamo, danas je potvrđeno da će kandidati HDZ-a BiH za ministre u Vladi Federacije BiH biti Jelka Miličević kandidatkinja za federalnu ministricu finansija, Vjekoslav Mandić kandidat za ministra zdravstva, Denis Lasić kandidat za ministra saobraćaja i komunikacija, Zora Dujmović kandidatkinja za ministricu kulture i sporte, Joža Martić kandidat za ministra prostornog uređenja, te Mato Jozić kandidat za federalnog ministra pravde.

Imena kandidata Demokratske fronte za ministre u Federalnoj vladi nisu poznata, a kako nam je saopćeno iz ove stranke, imena će biti objavljena u toku dana.

Demokratska fronta dobila je četiri ministarstva u Vladi Federacije BiH i to Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo trgovine, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.