BiH
57

Potvrđeni kandidati SDA za državnu i entitetsku vladu

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Članovi Predsjedništva Stranke demokratske akcije na današnjoj sjednici potvrdili su imena kandidata za ministarske i zamjeničke funkcije u Vijeću ministara BiH i Vladi Federacije BiH.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, kazao je da je Predsjedništvo stranke jednoglasno izabralo kandidate za Vladu Federacije BiH i sa jednim glasom protiv kandidate za Vijeće ministara BiH. Izetbegović je rekao da očekuje kako će vlast u državi i Federaciji biti uspostavljana do kraja naredne sedmice ili eventualno do kraja mjeseca.

"Stvara se pogrešna slika u javnosti da SDA nije dobro pregovarala u procesu formiranja vlasti. Ja se s tim ne slažem jer zadnji put kada je SDA imala predsjedavajućeg Vijeća ministara imali smo jednog ministra manje. Tako je bilo i za vrijeme mandata Adnana Terzića, kao i za vrijeme mandata Nedžada Brankovića", kazao je Izetbegović.

Rukovodstvo stranke potvrdilo je kandidovanje Semihe Borovac na mjesto ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, te Adila Osmanovića na mjesto državnog ministra civilnih poslova.

Semiha Borovac od 2010. godine radi na funkciji državnog koordinatora za reformu javne uprave. Politički je aktivna od 1990. godine, a do sada je između ostalog obavljala dužnost zamjenice ministra pravde Kantona Sarajevo, zastupnice u Parlamentu Federacije BiH, te gradonačelnice Sarajeva.

Adil Osmanović bivši je potpredsjednik entiteta Republika Srpska. Politički je angažovan od 1992. godine, a do sada je obnašao dužnost poslanika u Narodnoj skupštini RS, te Federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica.

Predsjedništvo stranke je potvrdilo i da su kandidati SDA za zmjeničke pozicije u Vijeću ministara BiH Nezir Pivić, kandidat za zamjenika ministra pravde i Mirsad Žuga, kandidat zamjenika ministra finansija.

Također potvrđeni su i SDA-ovi kadrovi u resorima Vlade Federacije BiH i to kandidaturu Šemsudina Dedića za federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Aljoše Čampare za federalnog ministra unutrašnjih poslova i Edina Ramića za federalnog ministra za izbjegle i raseljene osobe.

Šemsudin Dedić obavljao je dužnost ministra finansija i premijera Vlade USK. 2010. godine bio je izabran za zastupnika u Parlamentu Federacije BiH.

Aljoša Čampara radio je kao stručni saradnik, sekretar i savjetnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, te kao član zakonodavno-pravne komsije Doma naroda Federalnog Parlamenta. Čampara je obnašao dužnost dogradonačelnika Sarajeva, a bio je zaposlen i kao savjetnik Bakira Izetbegovića.

Edin Ramić biran je za načelnika općine Osmaci, a također bio je angažovan i na poziciji savjetnika u kabinetu Bakira Izetbegovića u Predsjedništvu BiH.

Iz ove stranke su istakli kako će do ponedjeljka naknadno izvršiti odabir i potvrđivanja kandidata za tri federalna ministarstva i to za ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, ministarstvo obrazovanje i nauke, te ministarstvo boraca i invalida.

Podsjećamo, Stranka demokratske akcije dobila je još i pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH na koju je imenovala Denis Zvizdić i poziciju premijera Vlade Federacije BiH na koju će imenovati Fadila Novalića.