{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA, DF i HDZ: Žena na čelu Skupštine ZDK dovoljno govori o našem stavu

28.2.2015. u 13:45
9
8
SDA, DF i HDZ: Žena na čelu Skupštine ZDK dovoljno govori o našem stavu
9
SDA, DF i HDZ: Žena na čelu Skupštine ZDK dovoljno govori o našem stavu
Nakon što su nevladine organizacije tražile da se prilikom formiranja nove Vlade ZDK ispoštuje Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH, reagovale su i političke partije.
Koalicioni partneri SDA, DF i HDZ oglasili su se javnim saopćenjem u kojem su naveli da ne podržavaju navedene promjene i dalje prolongiranje formiranja vlasti.

U saopćenju za javnost usljed reagiranja ženskih udruženja na činjenicu da nema žena u predviđenom sastavu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, predsjednici kantonalnih odbora SDA, DF i HDZ su istakli da činjenica da je žena na čelu skupštinskog rukovodstva u ZDK jasno govori o tome kakav stav prema mjestu žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ima Skupština ZDK.

"Rukovodeći se svim važnim parametrima za izbor kandidata za ministarske pozicije Kantonalni odbori SDA, DF-a i HDZ-a su svjesni da ovaj put u konačnom odabiru kandidata imamo samo prijedloge za ministre no shodno tome u svim narednim imenovanjima koje vrši vlada i Skupština vodit će se računa o rodnoj zastupljenosti", dodaje se u saopćenju.

Također, predsjednici kantonalnih odbora SDA, DF i HDZ su složni da dalje prolongiranje konstituisanja Vlade ni u kom slučaju nije primjereno zbog svih složenih zadataka koji čekaju Vladu u narednom periodu te da se ne može trpiti prolongiranje.

Iako je kolegiji Skupštine ZDK donio jednoglasnu odluku u kojoj se traži od mandatara Vlade ZDK Miralema Galijaševića da dostavi novi spisak kandidata za ministarske pozicije u kojem će biti ispoštovan Zakon o ravnopravnosti spolova, za sada, prema nezvaničnim informacijama, žena u vlasti ZDK ipak neće biti.

Stav Kolegija Skupštine ZDK i mandatara Galijaševića bit će poznat 3. marta, odnosno, posljednjeg dana da koalicioni partneri dostave nove kandidate za ministre u Vladi Kantona uvažavajući ravnopravnost spolova. Isto tako, tog dana će biti zakazan i datum održavanja sjednice Skupštine ZDK na kojoj će se vršiti potvrđivanje Vlade Kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: