{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene blokirale formiranje Vlade ZDK, traže dio vlasti

24.2.2015. u 18:35
144
84
Žene blokirale formiranje Vlade ZDK, traže dio vlasti
144
Žene blokirale formiranje Vlade ZDK, traže dio vlasti
Sjedište Vlade ZDK (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kolegiji Skupštine Zeničko-dobojskog kantona danas je donio jednoglasnu odluku u kojoj se traži od mandatara Vlade ZDK Miralema Galijaševića, da dostavi novi spisak kandidata za ministarske pozicije u kojem će biti ispoštovan Zakon o ravnopravnosti spolova.
Nakon reakcija nevladinih organizacija u kojima se traži da se prilikom formiranja nove Vlade ZDK ispoštuje Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH, kolegiji Skupštine ZDK odlučio je zatražiti od mandatara Galijaševića da dostavi novi spisak sa imenima ministara političkih partija. Tako će političke stranke, koalicioni partneri, SDA, HDZ i DF u narednom periodu Galijaševiću morati dostaviti novi spisak kandidata, a samim tim će kasniti i zvanično imenovanje Vlade ZDK.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak u razgovoru za Klix.ba je rekao da koalicioni partneri u ZDK nisu mnogo pažnje posvetili pitanju poštivanja Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH prilikom imenovanja kandidata za Vladu ZDK.

"Kolegiji Skupštine ZDK danas je jednoglasno donijelo odluku gdje traži od Miralema Galijaševića da razmotri mogućnost o korigovanju prijedloga odluke za imena ministara u Vladi, te da se u dogovoru sa partijama koje čine parlamentarnu veličinu pronađu i pozicije za žene, odnosno, ministrice. Vjerujem da će to poboljšati rad u vladi Kantona, tako da očekujemo da će Galijašević u narednih nekoliko dana predložiti sastavak u kojemu će biti zastupljena rodna ravnopravnost", kazao je Duvnjak.

Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice je istakao da su u mandatnom periodu 2010 - 2014. godine u Vladi bile zastupljene tri ministrice, te da novi sastav vlade, kojeg je Skupštini dostavio mandatar Miralem Galijašević, nema niti jednu ministricu.

Duvnjak je dodao da vjeruje kako političke partije u ZDK imaju sposobne i kvalitetne kandidatkinje koje mogu biti i na visokim pozicijama u izvršnoj vlasti.

"Veliki broj žena ima dovoljno kvaliteta, iskustva i mogućnosti da obnaša te funkcije i vjerujem da je ovo samo posljedica neopreznosti i nepažnje u sastavljanju vlade. Ne smatram odgovornim samo mandatara, nego i političke partije koje su dostavile imena, jer su morale imati osjećaja i sluha za imenovanje i kandidata manje zastupljenog spola", dodao je Duvnjak.

S obzirom na imenovanje novih kandidata i kandidatkinja ispred političkih partija koje su dobile ministarske pozicije u Vladi ZDK, očigledno je da će i samo zvanično imenovanje kasniti. Koalicione stranke (SDA, HDZ i DF) imaju rok od sedam dana da dostave nova imena mandataru koji će potom taj spisak proslijediti kolegiju Skupštine ZDK nakon čega će se razmatrati o novom datumu zvaničnog imenovanja nove Vlade ZDK.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: