{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština ZDK svečano imenovala Vladu Kantona

Piše: E. M./Klix.ba
11.3.2015. u 14:43
60
9
Skupština ZDK svečano imenovala Vladu Kantona
60
U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana je sjednica Skupštine ZDK na kojoj je imenovana nova Vlada Kantona.
Nakon burne rasprave o nepoštivanju Zakona o ravnopravnosti spolova pri podjeli ministarskih pozicija, uslijedilo je glasanje za novi sastav vlade Kantona koji je sa 19 glasova za, i 16 suzdržanih, ipak usvojen.

Premijersku funkciju Zeničko-dobojskog kantona danas je zvanično preuzeo Miralem Galijašević, a ministarske funkcije su preuzeli već poznati ministri iz koalicionih stranaka SDA, HDZ-a i DF-a.

Skupština ZDK je za ministre imenovala osobe čija su imena stranke dostavile u proteklom periodu. Iako su brojne nevladine organizacije tražile da se u Vladi nađu i pripadnice ženskog pola to se ipak i nakon današnje rasprave nije dogodilo.

SDA je u narednom mandatu dobila pet ministarskih pozicija i poziciju premijera Kantona, DF je dobio tri, a HDZ dvije ministarske pozicije.

Iz SDA ministarske funkcije će obavljati: Himzo Smajić, Mensur Sinanović, Fahrudin Čolaković, Mirnes Bašić i Nurđehan Šahinović.

Ministri iz HDZ-a u Vladi ZDK su Andrej Kajić iz Žepča i Zvonko Anđelić iz Usore, a iz DF-a ministarske funkcije su dobili Bojan Gvozdenović iz Zenice, Goran Bulajić iz Zenice i Hajrudin Žilić iz Olova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: