|

SDA, DF i HDZ potpisale sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti

SDA, DF i HDZ potpisale sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti
257
Piše: E. Gorinjac
19.11.2014. u 14:09
174
komentara
257

dijeljenja
SDA, DF i HDZ potpisale sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), odnosno lideri ovih stranaka potpisali su sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti na svim nivoima, kao i ciljevima buduće vlasti.
Nakon dodatnih konsultacija danas su Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, i Željko Komšić, predsjednik DF-a, potpisali su sporazum, odnosno jučer dogovorena programska načela.

Iako je Čović negirao da je bilo spornih dijelova sporazuma zbog kojih ga sinoć nije potpisao, saznajemo da mu je zapravo bio sporan dio koji se odnosi na "konstitutivnost i ravopravnost naroda".

Iz prvobitnog dogovora koji su postigli HDZ i SDA u Mostaru bili su "izbačeni" Ostali iz dijela koji se tiče Ustavnih promjena i Izbornog zakona. Na instistiranje pregovaračkog tima DF-a u sporazum su vraćeni Ostali, saznaje Klix.ba.

"Prilikom donošenja ustavnih rješenja osigurati punu ustavnu i institucionalnu ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata, i Srba, kao konstitutivnih naroda (zajedno sa Ostalima), i građana BiH-kako stoji u Ustavu BiH-Aneks lV na cijeloj teritoriji BiH.

U institucijama na svim nivoima osigurati njihovu zastupljenost u skladu sa ustavima. U prihvatljivom roku uskladiti Ustav BiH i lzborni zakon BiH sa presudom Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci)", stoji u dijelu sporazuma koji se odnosi na ovo.

Osnova potpisanog sporazuma "Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini" čini onih deset tačaka koje su jučer dogovorene i prezentirane javnosti, a to su: Ustav i Izborni zakon, euroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomskosocijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branitelja, održivi povratak, prevencija i otklanjanje elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.

Kako je već ranije istaknuto, stranke su opredijeljene da što prije formiraju vlast na svim nivoima, a kada je riječ o kantonima, to bi se moglo dogoditi u svih 10 kantona tokom naredne sedmice.
Prijavi grešku


Komentari (174)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...