|

Ovo je sporazum koji su potpisali Čović, Izetbegović i Komšić

Ovo je sporazum koji su potpisali Čović, Izetbegović i Komšić
190
Piše: E. Gorinjac
19.11.2014. u 14:59
140
komentara
190

dijeljenja
1/2
2/2
SDA, DF i HDZ danas su potpisale "Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini". Sporazum se odnosi na formiranje vlasti i zajedničko djelovanje stranaka na svim nivoima, kao i na ciljeve koje su stranke zacrtale.
"Prilikom donošenja ustavnih rješenja osigurati punu ustavnu i institucionalnu ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao i konstitutivnih naroda (zajedno sa Ostalima), i građana BiH, kako stoji u Ustavu BiH, Aneks lV na cijeloj teritoriji BiH.

U institucijama na svim nivoima osigurati njihovu zastupljenost u skladu sa ustavima. U prihvatljivom roku uskladiti Ustav BiH i lzborni zakon BiH sa presudom Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci)", stoji između ostalog u sporazumu, u dijelu koji se odnosi na Ustav BiH i Izborni zakon BiH.

Također, sporazumom se predviđa da se u najkraćem roku usvoji racionalan i efikasan mehanizam koordinacije evropskih poslova u BiH. Stranke se obavezuju i na ravnopravnost i sigurnost građana, kao i borbu protiv korupcije, zaustavljanje negativnog ekonomskog trenda i izlazak iz ekonomske krize, smanjenje javne potrošnje i slično.

Navodi se da je neophodno ubrzati infrastrukturne projekte koji su od značaja za BiH i regiju, da je potrebno osigurati pravni okvir za zaštitu prava branitelja i ispraviti sve nezakonistosti koje su prema njima počinjene, zatim se obavezuju na sprovođenje održivog povratka izbjeglih i raseljenih te na saniranje posljedica elementarnih nepogoda.

U našoj galeriji možete vidjeti cijeli potpisani sporazum.
Prijavi grešku


Komentari (140)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...