BiH
35

SDA, DF i HDZ bi danas nakon "peglanja" detalja trebale potpisati sporazum

Piše: E. G.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
HDZ, SDA i DF danas bi trebale, bar je tako najavljeno, finalizirati dogovor u vezi sa sporazumom o formiranju vlasti na nivou FBiH, ali i drugim nivoima.

Kako je Klix.ba javio sinoć, predsjednik HDZ-a Dragan Čović nije htio potpisati sporazum dok se ne "ispeglaju" još neki detalji koji su za njega bili neprihvatljivi, uprkos tome što je to njegova stranačka delegacija dogovorila sa delegacijama drugih dviju stranaka.

Ove tri stranke su jučer počele finalne razgovore za formiranje vlasti te su već na početku sastanka načinile okvirni sporazum pod nazivom "Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini".

Ovaj sporazum se sastoji od deset tačaka na kojima će buduća vlast raditi: Ustav i Izborni zakon, euroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomskosocijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branitelja, održivi povratak, prevencija i otklanjanje elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, jučer je novinarima kazao kako će ove tri stranke činiti okosnicu vlasti u Federaciji, trebale bi biti dio Federalne vlade, kantonalnih vlada, ali i Vijeća ministara. Dodao je da će u pojedinim kantonima biti nužno da idu u koalicije i sa nekim drugim, manjim strankama, ali da su kičma vlasti naredne četiri godine ove tri stranke.

Lideri ove tri stranke su izrazili nadu da će vlast biti formirana u što kraćem roku, a Željko Komšić, predsjednik DF-a, je kazao da mu se čini kako su uvjeti za uspostavu vlasti na državnom nivou već ispunjeni.

Inače, još nije precizirano ko je partner ovih stranaka iz RS-a, Savez za promjene ili SNSD. Na insistiranje novinara jučer da odgovore na to pitanje, ipak nismo dobili jasan odgovor. Novinarima je rečeno da se sporazum između ove tri stranke ne kosi sa onim koji je postignut između njih i Saveza za promjene.