BiH
39

SDA Bijeljina: Neophodno je da učestvujemo u vlasti sa SDS-om i SRS-om

Piše: Er. M.
Stranka demokratske akcije (SDA) činit će zajedno sa Srpskom radikalnom strankom (SRS), Srpskom demokratskom strankom (SDS), Partijom demokratskog progresa (PDP) i Narodnim demokratskim pokretom (NDP) skupštinsku većinu u Skupštini Općine Bijeljina.

Kako nam je kazao nosilac liste SDA za odbornika u Skupštini Općine Bijeljina Jusuf Trbić još uvijek se vode razgovori sa drugim političkim strankama kako bi u Bijeljini bila stabilna skupštinska većina.

Što se tiče ulaska u skupštinsku većinu sa SDS-om, Trbić je rekao da je SDA imala dva izbora: da nastavi saradnju sa gradonačelnikom Mićom Mićićem (SDS) ili da podrže SNSD i njihovog kandidata.

Istakao je da je prevagnula činjenica da je Mićić u godinama koje su iza nas uspio od Bijeljine stvoriti etnički najtolerantniju sredinu u entitetu Republika Srpska.

"Sa druge strane smo imali blok predvođen SNSD-om koji vodi poznatu politiku. Dodik je ovdje uoči izbora i referenduma otvoreno prijetio Bošnjacima ako ne budu glasali na referendumu ili ako ne budu glasali za njegove", rekao je Trbić.

Trbića smo pitali i kako je došlo do formiranja skupštinske većine sa SRS-om. On je kazao kako je bloku koji su podržali falio jedan odbornik i da je jedini način bio da se uspostavi saradnja sa SRS-om RS.

"Pretpostavljam da je to bilo važno Mićiću zbog toga što niko drugi nije smio u skupštinsku većinu. Znali smo i da će čim napravimo većinu i druge stranke pokazati interesovanje. Mi nismo imali nikakvog izbora, a nismo ni učestvovali u odabiru SRS-a. Nismo ni mi zadovoljni time, ali šta da se radi. Drugačije se nije moglo", zaključio je Trbić.

Na kraju razgovora podsjetio je da je između SDS-a i SRS-a RS u Bijeljini bilo tenzija i svađa, ali da je politika takva da se ovakav ishod nije mogao izbjeći.