BiH
8

Schultz: Odgovorni političari biraju referendum samo kada je riječ o fundamentalnim pitanjima

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schultz govorio je danas, tokom konferencije za novinare koja je održana nakon njegovog sastanka u Parlamentu BiH, o odluci o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. Istakao je kako živimo u parlamentarim demokratskim državama gdje su referendumi, za razliku od Švicarske, izuzetak.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Referendum se provodi kada je u pitanju fundamentalna tema i kada parlament kaže da ne može odlučiti sam i biti odgovoran za pitanje koje odlučuje budućnost zemlje, te traži mišljenje naroda. Ovo je moje lično mišljenje. Odgovorni političari biraju referendum samo kada je riječ o fundamentalnim pitanjima. Ukoliko referendum koriste iz taktičkih razloga onda to može dovesti do fundamentalnih problema. Za korištenje ovog instrumenta potreban je najveći nivo odgovornosti", rekao je Schultz.

U NSRS je danas usvojena odluka o raspisivanju referenduma u RS-u o radu Suda i Tužilaštva BiH. Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik predložio je referendumsko pitanje koje glasi: "Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Dodik je najavio da bi u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu odluke mogao biti raspisan referendum u RS.