{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SBiH u općini Lukavac se zalaže za razvoj poljoprivrede

15.9.2012. u 14:22
0
6
SBiH u općini Lukavac se zalaže za razvoj poljoprivrede
0
SBiH u općini Lukavac se zalaže za razvoj poljoprivrede
Kandidat Stranke za BiH za načelnika općine Lukavac, dr. Midhat Osmanović Mido, sa kandidatima za Općinsko vijeće Lukavac Refikom Hankićem i Mihadom Sakićem, jučer je posjetio Puračić.
"U naseljima Mahala, Caparde i Đurevina, razgovarao je sa građanima i istima prezentirao strategiju razvoja općine Lukavac za period 2013. -2017. Posebna pažnja u ovim razgovorima stavljena je na segment snažne poljoprivrede koja predstavlja uslov socijalne stabilnosti, otvaranje novih radnih mjesta i sigurniju budućnost ljudi u Puračiću, u kojem danas živi blizu 5 000 stanovnika. Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da poljoprivreda spada u jednu od temeljnih grana bosanskohercegovačke ekonomije i da je razvoj poljoprivrede i obnova poljoprivrednih resursa jedan od najvažnijih preduslova nacionalne sigurnosti i socijalne stabilnosti BH društva", saopćeno je iz ove stranke.

U poljoprivredi se nalaze ogromni, neiskorišteni resursi, čije je aktiviranje i efikasno korištenje istinska razvojna šansa Bosne i Hercegovine. Intenzivniji razvoj poljoprivredne proizvodnje treba biti i oslonac ukupnog razvoja ruralnih područja u svim segmentima života (putne komunikacije, vodosnabdijevanje, kanalizacijski sistemi, saobraćaj, zdravstvo, školstvo, kultura, sport...).

Mjesna zajednica Puračić imala je, do prije desetak godina, dobro ogranizovanu zemljoradničku zadrugu, koja je zapošljavala pedesetak stalnih radnika, te preko 500 kooperanata iz različitih oblasti zemljoradničkog zadrugarstva. Mutnim radnjama zadruga je otišla pod stečaj, potom likvidaciju, došlo je do otkupa i privatizacije njenih infrastrukturnih kapaciteta, što je prouzrokovalo veliku štetu mjesnoj zajednici Puračić.

Građani u naseljima Mahala, Caparde i Đurevine izrazili su želju da se pored rješavanja pitanja ulične rasvjete, asfaltiranja određenih dionica puteva, problematike kanalizacije, da puna podrška SBiH Lukavac na izborima zakazanim za 07. oktobar 2012. godine uz obavezivanje osnivanja zemljoradničke zadruge u Puračiću, što bi značilo obnovu resursa od kojeg decenijama egzistira značajan dio stanovnika mjesne zajednice Puračić.

"Kandidat za načelnika općine Lukavac, dr. Midhat Osmanović, istakao je da će se, kada bude izabran za načelnika općine Lukavac, založiti za obezbjeđenjem kvalitetnog sistema podsticajnih i stimulativnih mjera. Kvalitetnim sistemom podsticajnih mjera u budžetu Općine Lukavac, za primarnu poljoprivrednu proizvodnju obezbijedit ćemo sigurnost uslova privređivanja poljoprivrednih proizvođača, i na taj način ih stimulisati za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, ali i ohrabriti ih za značajnije investicije u njihova gazdinstva. Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da kod poslovnih banaka, putem kreditno-garantnih fondova, je moguće intenzivirati investicijsku aktivnost u poljoprivredi i zalagat će se za što skorije zakonsko uređenje ovog pitanja", navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: