BiH
20

SBiH: U FBiH nikada nije bilo parlamentarne većine, samo interesna

Piše: E. Gorinjac
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Platforma je jedini dokument prema kojem treba raditi Vlada FBiH koju čine stranke okupljene oko nje, ali to nije slučaj, od svega je ostalo samo međusobno nadmetanje ko će protiv koga podnijeti više krivičnih prijava, a situacija ide i do te mjere da su počeli i sami protiv sebe podnositi prijave. To je stanje nedostojno Vlade i Parlamenta FBiH, kažu u Stranci za BiH.

"Imamo tu i ove koji stoje na ulaznim vratima Vlade, a to su HDZ i SBB. Oni su također dio problema, bar u ovom zakonodavnom dijelu. Platforma je potpisala i sporazum sa Sindikatom BiH, ali sada nema ništa ni od toga. Niko se i ne sjeća kada je posljednji put zasjedalo Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH. Stranke oko Platforme se takmiče ko će ovladati kojom institucijom, medijima, policijom... SBiH za ovakvo stanje u FBiH krivi SDP, SDA, HSP, NS Radom za boljitak i ove koje su pred vratima izvršne vlasti", kazao je na konferenciji za medije Salem Halilović, generalni sekretar stranke.

U SBiH su istakli da su opozicija svima njima i bez obzira na to što su neki pokušali da ih s vremena na vrijeme svrstaju u ove ili one. Halilović je jučerašnji istup zastupnika SDP-a Jasenka Selimovića u Parlamentu FBiH okarakterisao zaprepašćujućim, tačnije njegovu izjavu.

"Pitao je kako ćemo izdržati 20 dana dok se ne odluči o slučaju Budimir i tražio prenošenje ovlasti na potpredsjednike, a SDP je proizveo krizu koja traje i tri godine", dodao je Halilović.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH jučer je usvojio prijedlog SBiH da se formira komisija koja će dati ocjenu da li je uhapšeni predsjednik FBiH Živko Budimir dostojan obnašanja te funkcije. SBiH je tražila i da se raspišu prijevremeni izbori, kao i to da se naloži Vladi da obavlja svoj posao, ali ovo dvoje nije prihvaćeno.

"Vlada ne funkcionira već pola godine na stolu, ali funkcionira ispod stola, a sve je kulminiralo hapšenjem predsjednika FBiH. Dali smo svoj doprinos kroz inicijative na Federalnom parlamentu da dođe do razrješenja ove situacije, ali sa odgovornošću zastupnika, a ne partija. Vlada mora zasjedati bez obzira na to što joj je izglasano nepovjerenje, jer je to jedini način da radi transparentno, a sve drugo spada u to da ministri koriste svoje portfelje i polažu račun strankama. Naravno, takav zaključak nije prihvaćen, jer nije odgovarao ni SDA, ni SDP-u", kazao je novinarima Omer Vatrić, šef Kluba SBiH u Zastupničkom domu FBiH.

U SBiH su još jednom ponovili da je neustavno prenositi nadležnosti predsjednika FBiH na potpredsjednike, što je jučer tražio SDP. Govoreći o situaciji u FBiH, Vatrić je dodao da je frapantan podatak da taj entitet plaća 900.000 KM godišnje za čuvanje robnih rezervi, a da se kasnije ispostavilo da te robne rezerve uopće ne postoje.

Odgovarajući na pitanje postoji li još uvijek parlamentarna većina u Parlamentu FBiH s obzirom na to da SBB jučer nije podržao SDP-ov prijedlog, Vatrić je ocijenio kako ona nikada nije ni postojala.

"Postojala je samo interesna većina i uvijek se preslagala prema interesima. Jučer se moglo jasno vidjeti da su u pitanju interesi. HDZ nije podržao prijenos nadležnosti na potpredsjednike vjerovatno zato što Marinko Čavara ne bi dobio funkciju predsjednika u dogledno vrijeme, a SDA to nije podržala zato što bi se postavile sudije Ustavnog suda. Mi nismo podržali isključivo zato što to nije ustavno", kazao je Vatrić.

Budući da je ponovo aktuelna tema izgradnje Pelješkog mosta, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić je kazao da to nije pravi put i smjer u kojem treba ići.

"Pelješki most zatvara BiH, bez obzira na to koliko bio visok, a istovremeno ta investicija košta više od 400 miliona eura. Da ne bude da opozicija samo kritikuje, a ne daje rješenje, mi dajemo svoj prijedlog. Jedino rješenje koje je jeftinije i svima odgovara je tunel. Ali, ne tunel ispod Neuma, kako je pomislio ministar Damir Hadžić, nego tunel između kopna i Pelješca. To je četiri puta jeftinije od mosta i bolje je od svih drugih rješenja", kazao je Jerlagić.

Predsjednik SBiH se osvrnuo i na zastoj BiH na putu ka NATO-u. "Radna grupa vijeća ministara se sastala dva ili tri puta bez ikakvih rezultata, nema ama baš nikakvog konsenzusa između članova radne grupe, ministara Damira Hadžića, Bariše Čolaka i Sredoja Novića. Dato je obećanje da će se stvari srediti do septembra, ali bojim se da od toga nema ništa. Naš zastupnik Beriz Belkić je tražio informaciju o tome koliko kasarni je spremno za knjiženje, odgovoreno mu je da to nije ni 50 posto. Svjesno se odluka da se stvari rješavaju na ovakav način stavljaju na politički ambijent banjalučkog sporazuma. On je i razlog zašto nema knjiženja ove imovine i pristupa Mapi. Pristup NATO-u ovako kako se odvija je možda i najveći korak unazad za BiH", ocijenio je Jerlagić.

U ovoj stranci su skrenuli pažnju i na to da se ne provodi Sporazum o regionalnoj kontroli naoružanja. "Ovo je zaboravilo i Predsjedništvo BiH u posljednje tri godine, a radi se o provedbi Aneksa 1B, Sporazumu o regionalnoj stabilizaciji, odnosno kontroli naoružanja. Iz tog Sporazuma niko nije istupio, ali regionalna javnost ne zna šta je s tim. Ponukani smo da o tome govorimo, budući da znamo kako Srbija kupuje nove borbene avione. Zabrinuti smo što nadležna komisija u BiH ne radi ili bar javnost ne zna da radi", kazao je Halilović.