vijesti
134

SBiH: Žrtvi su jučer u UN-u začepljena usta

Piše: E. Gorinjac
Salem Halilović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ogorčeni smo i iznenađeni izostankom reakcije iz Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova na jučerašnju debatu u UN-u, koju je organizirao Vuk Jeremić, ističu u Stranci za BiH. "Žrtvi su jučer u UN-u začepljena usta", navode u ovoj stranci.

"Jeremić je laž pokušao predstaviti kao istinu, a one koji su odgovorni za zločine i protjerivanja predstaviti kao žrtve, to je i bio cilj konferencije. Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić, jučer je iz Generalne skupštine UN-a izbačena na isti način kao što su građani nesrpske nacionalnosti tjerani tokom agresije sa određenih dijelova BiH. Jučer su govorili protagonisti te politike iz '90-ih", kazao je na konferenciji za medije Salem Halilović, generalni sekretar ove stranke.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić ocjenjuje kako je Jeremić zloupotrijebio poziciju predsjednika Generalne skupštine UN-a te napravio privatno sijelo na kojem je predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću dozvoljeno da čita 42 stranice teksta koji je njegovo privatno viđenje rata na prostoru bivše Jugoslavije.

"Nikolić je sam izrekao podatak da je i bez ove dvojice, Karadžića i Mladića, pripadnicima, moram reći nažalost, srpskog naroda izrečeno 1.150 godina kazni, a svim ostalim nesrpskim predstavnicima 55 godina. Valjda to dovoljno govori ko je odgovoran za činjenje ratnih zločina", smatra Jerlagić.

Dodikov odlazak po politički testament

Jerlagić je ocijenio i to da apsolutno nema interesa da se riješi "trivijalna presuda" suda u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci. "Sve se vrti oko rješavanja problema konstitutivnosti jednog od naroda (Hrvata op.a.). Nema interesa da se stvori ambijent da izbori 2014. budu priznati. Drže nas taocima i prave takav ambijent da, kada se bilo šta dogovore, građani kažu: Hvala Bogu da su se išta dogovorili. Što će to biti loše za BiH, što će donijeti možda nove diskriminacije, to im nije bitno", rekao je Jerlagić.

Kada je u pitanju svjedočenje predsjednika SNSD-a i RS-a u Hagu u slučaju Radovana Karadžića, Jerlagić je ocijenio da je Milorad Dodik tamo otišao po politički testament, jer ga je strah opozicije. Dodik gubi političko tlo pod nogama, a ovo mu je posljednji mehanizam. Jerlagić je dodao kako se istovremeno radi i o čovjeku (Dodiku) koji je svojevremeno za The War Report 2007. godine RS nazivao "republikom šumskom".

"Karadžića i Mladića je 'tjerao' u Hag nazaivajući ih ubicama i štetočinama. Taj isti Dodik sada traži politički testament od Karadžića. Ono što zabrinjava je da niko iz federalnog dijela šestorke nije reagirao na njegov odlazak u Hag", kazao je Jerlagić.

Zastupnik SBiH-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, Beriz Belkić, se osvrnuo na trenutnu situaciju u funkcioniranju vlasti na državnom nivou te ocijenio da je zakonodavna vlast na čekanju.

"Parlament BiH čeka upute šestorke ili sedmorke. Mi imamo i nevjerovatan fenomen da ljudi nisu spremni reći da su vlast, a bili su spremni kazati da su izborni pobjednici. U Parlamentu su uvedena i nova pravila odlučivanja. Zastupnici iz RS-a su vrlo jasno rekli da se ništa neće usvojiti bez ispunjavanja novih uvjeta koje imaju, bez obzira na entitetsko glasanje kojim svaki drugi zakon obore bez obrazloženja. Dakle, objelodanili su da neće proći nijedan zakon koji nije dobio zeleno svjetlo od institucija RS-a, a drugi uvjet je da se ne uvode nove institucije ili bilo šta što liči na institucije na nivou BiH. Također je rečeno da bez potpunog konsenzusa u Vijeću ministara svih iz RS-a nema donošenja zakona. U takvim uvjetima radimo", pojasnio je Belkić.

Parlamentarna skupština BiH u proteklih dvije i po godine nije uradila gotovo ništa. Uporedi li se isti period od 2006. do 2010. godine sa trenutno urađenim, jasno se vidi da je tada urađeno dva i po puta više, što je kazao i CCI, ističu u SBiH.

"SBiH je tada bila u vlasti i vidimo šta je urađeno za to vrijeme, a šta sada. Da ne govorimo o tome da smo tada dobili MAP, liberalizaciju viznog režima, Sporazum o pridruživanju i niz drugih stvari. Također, na sceni imamo i ozbiljan zastoj u provođenju odluka Ustavnog suda, nemamo zakon o JMB, čeka provedba odluke Sejdić-Finci. Pitam se da li građani uopće znaju koliko nam to šteti? Ugrožava se i liberalizacija viznog režima. Početkom decembra Lagumdžija je dostavio set zakona Vijeću ministara za koje se kao dogovorio sa Dodikom. Pa sad nema ni takvih zakona kad je riječ o proceduri. To je još jedan šamar Parlamentu BiH da političke partije preuzmu zakonodavnu vlast pored VM i Parlamenta. Odgovornost za to prvenstveno imaju SDP i SDA, koja svako malo govori da je opozicija. U mandatu 2006.-2010. SBiH je optuživana da je remetilački faktor, Haris Silajdžić im je bio probem. Šta je sad? Svi šute! Šta je sa uknjižavanjem državne imovine? Kada je pravobranilac konačno o svemu progovorio, od Ministarstva odbrane sam dobio odgovor da nema dokumentacije", kazao je, između ostalog, Belkić.

U SBiH ocjenjuju da takva situacija ide naruku rušiteljima države.

"HDZ i njihovi mali sateliti"

Potpredsjednik stranke Gradimir Gojer danas je na konferenciji ocijenio kako su na posljednjem zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora rečene stvari koje štete, kako hrvatskom narodu, tako i BiH.

"Da li je Čović iznevjerio svoje temeljno opredjeljenje kada je rekao da je HNS mjesto na kojem će sjediti svi zastupnici Hrvati sa bilo kojeg nivoa vlasti? Da, jeste! Ja sam Hrvat i k tome katolik, ma šta god ko mislio o tome. Ja sam i potpredsjednik Gradskog vijeća Sarajeva, a nisam dobio poziv za HNS, kao ni ostali koji nisu u HDZ-u i njihovim malim satelitima. To nije nikakav Hrvatski narodni sabor. On radi protiv hrvatskog naroda zato što je to sabor za zaštitu imovine HDZ-a i grupe kriminalaca koju predvodi Dragan Čović", kazao je Gojer.

Ocijenio je kako su poruke koje je poslao HNS iznimno opasne te da se radi o porukama "o disoluciji BiH".

"Taj sabor je poslao tako otrovne poruke da je ustvari rekonstruirao situaciju iz 1993., kada su bili najoštriji sukobi između Bošnjaka i Hrvata. Neka je to na čast Čoviću i HDZ-u koji ponovo zajedno sa Dodikom radi na demoliranju BiH", rekao je Gojer.

U SBiH napominju da su dobili zahtjev za podršku zajedničkoj listi probosanskih stranaka za naredne izbore od Koalicije 1. mart. Radi se o tome da bi ove stranke trebale zajedno nastupiti u entitetu RS. U ovoj stranci ističu da su i sami ranije imali takve inicijative.

"Izbore u RS-u nikada nismo posmatrali kao nadmetanje stranaka iz FBiH u RS-u, uvijek smo težili tome da nastupimo jedinstveno radi boljeg položaja povratnika. O svemu će odlučiti Predsjedništvo i glavni odbor stranke", kažu u SBiH.