Odluka Ustavnog suda je jasna
79

SBiH: BiH će biti sama sebi podstanar ako se ne uknjiži državna imovina

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Stranka za BiH ne odobrava namjere "šestorke" u vezi sa formiranjem, kako je nakon subotnjeg sastanka rečeno, ekspertske ministarske komisije na nivou Vijeća ministara BiH, koja bi predložila način implementacije vojne imovine. U ovoj stranci izražavaju zabrinutost općenito kada je u pitanju državna imovina za koju insistiraju da se mora uknjižiti na BiH, odnosno da se mora provesti odluka Ustavnog suda BiH.

U SBiH naglašavaju da su najzaslužniji što je pitanje državne imovine u protekle dvije godine bilo intenzivno prisutno u javnosti.

"Odluka Ustavnog suda je i pokazala koliko je to važno pitanje. Nažalost, krenuli su ataci na državnu imovinu u posljednje dvije godine, a u ratu je prometovana, dodjeljivana je pojedincima i institucijama na nezakonit način. Razgrabljeno je što se moglo do ove odluke. Ustavni sud je 'stavio tačku na i' kada je u pitanju državna imovina. On se u biti nije trebao ni baviti ovim pitanjem da su svi poštovali Dejtonski sporazum i pozitivne zakonske propise. Međutim, i pored odluke Suda mi sada moramo dakazivati da se odluke najveće sudske instance moraju poštovati. Šestorka se sada ruga odluci Ustavnog suda tako što političkim ustupcima pokušava razgrabiti tu imovinu", kazao je na današnjoj konferenciji za medije generalni sekretar SBiH Salem Halilović.

U Stranci za BiH se pitaju, budući da Milorad Dodik svaki dan, kako kažu, ispostavlja nove fakture, koja je cijena dviju bošnjačkih fotelja u Vijeću ministara.

"Kako je moguće, kada Dodikova politika pada u RS-u i nema podršku susjeda iz Srbije, da su se našla dva lidera iz FBiH da mu pušu u izbušena jedra? Mi u SBiH smatramo da onaj ko radi na podjeli državne imovine na entitete, općine i kantone, direktno ruši temelje države BiH", dodao je Halilović.

U ovoj stranci ističu da ne postoji nikakav problem da se vojna imovina uknjiži na Ministarstvo odbrane i da BiH tako ispuni status kandidata za članstvo u NATO-u, a da se državna imovina riješi onako kako je i presudio Ustavni sud, odnosno da se donese zakon o njoj.

Gradimir Gojer, potpredsjednik SBiH, je pozvao predsjednika SDA Sulejmana Tihića da konačno građanima kaže šta je prava istina o odnosu njegove stranke spram banjalučkog dogovora.

"Da li oni odustaju od tog dogovora ili su i dalje uz taj dogovor kojeg se kao pijan plota drži Mile traktorista. Tihić jednom kaže jedno, drugi put drugo. Očito da je u SDA ostala logika iz rata: Jedno mislim do podne, a drugo od podne", kazao je Gojer.

On je dodao da je "šestorka" još jednom pokazala jalovost svoga političkog logiciranja i evidentno kapitulanstvo pred političkim siledžijstvom antibosanskohercegovačkog smjera Milorada Dodika.

"Sada je već i političkim naivcima jasno da se negiranjem odluke Ustavnog suda o vojnoj imovini vrši antidržavni akt, čime se ova grupa neodgovorne šesterice nudi Tužilaštvu BiH da ih procesuira za antidržavnu aktivnost, s obzirom na to da negiraju odluku Suda i preko te odluke žele napraviti neku komisiju na nivou Vijeća ministara. Dobro znate čuvenu teoriju, kada ne želite ništa uraditi onda formirate komisiju". Ukidanje evropske budućnosti narodima i građanima BiH devalvira stranke šestorke da u bilo kojem smislu poslije ovoga mogu sebi priskrbiti bh. pridjev. Na djelu je otvorena Dodik-Čović urota protiv BiH, koja se sada direktno provodi reafirmiranjem banjalučkog dogovora, kazao je Gojer, te dodao SBiH neće u koaliciju sa bilo kime ko sve dok se on ne odrekne banjalučkog i Prudskog dogovora.

Ukoliko se državna imovina ne uknjiži prvenstveno na državu, kao njenog stvarnog vlasnika, pa tek onda putem zakona da na raspolaganje nižim nivoima vlasti, BiH je pred nestankom, smatraju u SBiH.

"Ako se to ne učini, država ostaje bez grunta, bit će brod od papira, bit će servis entitetima. BiH će biti podstanar sama sebi. Dodik ima svoju mantru, a to je da je BiH nastala u Dejtonu kao zbir entiteta, i uporno je ponavlja te traži ustupke od Lagumdžije, Radončića, Tihića... da se pitanje vojne imovine rješava paralelno sa državnom. Ovo što je poručeno u subotu to je nastavak prudske aktivnosti i zabrinjava što su na to pristali Lagumdžija i Radončić kojima su puna usta bila presude Ustavnog suda. Sada nigdje nema te presude, nego samo sporazumi i dogovori. Čak i sporazum na koji se lagumdžija poziva je sporazum iz Zakona o oružanim snagama BiH, koji je zastario", kazao je Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH.

Jerlagić je dodao da ta stranka od Vijeća ministara očekuje hitno predlaganje zakona o upravljanju državnom imovinom te da se nadaju da će OHR i PIC istrajati na zakonitosti i tražiti implementaciju odluke Ustavnog suda.

"Također, pozivam sve političke lidere da zajedno krenemo u razračunavanje sa kriminalom i korupcijom koja je počinjena sa državnom, odnosno vojnom imovinom od rata pa na ovamo", kazao je predsjednik SBiH.

Lider SBiH je kazao da je Vlada RS-a na bazi protokola između Srbije, Crne Gore i Italije dala izjavu, upućenu Vijeću ministara, da želi dati srednji tok rijeke Drine u izgradnju hidroelektrana i da kompletnu energiju u narednih 15 godina nakon izgradnje dobija Italija.

"Pozivaju se na neke direktive EU o izvorima obnovljive energije, ali ne govore o zelenim certifikatima, poturaju se kojekakvi protokoli da bi to dobilo na snazi i traži se od Vijeća ministara da svojom izjavom potvrdi izjavu Vlade RS-a i prepusti srednji tok Drine partneru Italiji. Kažu da je to u cilju ostavarenja nacionalnih ciljeva Italije. A šta je sa nacionalnim ciljevima BiH?", pitao je Jerlagić.

Predsjednik SBiH je kazao da se ovom trivijalnom izjavom stavlja na raspolaganje investicija od 800 miliona eura nekom trećem, kako bi pokupio energiju za sebe. U ovoj stranci naglašavaju da je ovo zadiranje u ekonomski i teritorijalni integritet naše zemlje i da je takvo nešto nedopustivo bez Parlamentarne skupštine BiH.