Zaštititi državnu imovinu
2

SBiH: "Šestorka" je fino ručala, građani će iz kontejnera

Piše: E. Gorinjac
Foto: N. G./Klix.ba
Salem Halilović, Amer Jerlagić, Gradimir Gojer i Omer Vatrić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stranka za BiH je najavila da će u Parlamentu BiH ponovo pokrenuti proceduru za usvajanje deklaracije i zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Obraćajući se novinarima na konferenciji predstavnici ove stranke su govorili i o kršenju Odluke Ustavnog suda o državnoj imovini, stanju u Federalnom parlamentu i Vladi te o teškom socijalnom položaju u kojem su građani BiH.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić osvrnuo se na nedavni TV istup predsjednika RS-a Milorada Dodika u kojem je govorio o tome da neće poštovati Odluku Ustavnog suda o državnoj imovini te o ponovnim idejama o formiranju trećeg entiteta.

"Dodik kaže da su ova dva naroda, koji žive u Srbiji i Hrvatskoj, i u BiH najbitniji. To je direktni udar na Dejton, na Ustav BiH, na Bošnjake. On kaže da nigdje u svijetu ne postoji krivična mjera za nepoštivanje odluka ustavnog suda, znači, opet prijeti silom. To je ustvari prepadanje međunarodne zajednice da shvate da je komplikovano sprovesti Odluku o državnoj imovini i da se ona uključi u arbitražu, a znamo kave su arbitraže. To je samo spinovanje kako se Osluka ne bi provodila. Kazao je da 'šestorka' neće funkcionisati na pitanju državne imovine", napominje Jerlagić.

Predsjednik SBiH je još jednom pozvao nadležne institucije da kažu javnosti ko se ekstremno obogatio na uzurpaciji državne imovine te pozvao Pravobranilaštvo BiH da brani državnu imovinu.

"Zatupnici SBiH u Parlamentu BiH će pozvati Pravobranilaštvo da reaguje. Tvrdim da se radi o ekstremnom bogaćenju pojedinaca preko državne imovine. SBiH jednino preko četvrtine parlamenta može pokrenuti apelaciju, ili je mogu pokrenuti Sulejman Tihić ili Bakir izetbegović da se opet na Ustavnom sudu zakoni RS-a, ako budu doneseni, proglase protivustavnim i ništavnim. Radi se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama RS, gdje se sve vode u tom entitetu stavljaju u vlasništvo RS-a te o Nacrtu zakona o koncesijama", kazao je Jerlagić.

Presudom Tolimiru je zadovoljena pravda

U SBiH su govrili i o aktuelnoj situaciji na FTV-u. "Kada god se vrši prekompozicija vlasti, zabrinjava da je prioritet svake nove ovladavanje medijima, posebno javnim emiterima. Sa FTV-om imamo, nažalost, loša iskustva, prije svega kada je u pitanju utjecaj SDP-a na uređivačku politiku, koji je do unazad pola godine iz svoje centrale uređivao informativni program. Mi se apsolutno zalažemo za to da FTV radi bez bilo čijeg političkog utjecaja. Nadamo se, bez obzira na to što je došlo do smjene Upravnog odbora i imenovanja privremenog, da će se on kretati u okvirima materijalnih uvjeta za rad FTV-a, a ne da će krenuti putem ovladavanja uređivačkom politikom", kazao je Salem Halilović, generalni sekretar SBiH.

Osvrnuo se i na jučerašnju presudu Zdravku Tolimiru u Haškom tribunalu, kazavši da je pravda zadovoljena, prije svega za žrtve genocida u Srebrenici. "Haški tribunal je ostao jedna od malobrojnih institucija kojim se može vjerovati. Presude Tribunala nas često podsjete da se vrijedi boriti za pravdu".

Nakon jučerašnje presude u SBiH kažu da će ići korak dalje i najavljuju da će aktualizirati pitanje donošenja deklaracije o genocidu u Srebrenici, napominjući da je ona usvojena u EU, Hrvatskoj, SAD-u i mnogim drugim zemljama.

"Svakodnevno kod nas i dalje imamo negiranje genocida i pokretanjem tog pitanja u Parlamentarnoj skupštini još jednom želimo testirati volju poslanika kada je u pitanju poštivanje odluka Tribunala. Naši poslanici u Parlamentu će ići od poslanika do poslanika i nuditi tekst deklaracije na potpis, kako bi se deklaracija našla na dnevnom redu. Također, u parlamentarnu proceduru ćemo ponovo uputiti zakon o zabrani negiranja genocida", kazao je Halilović te dodao da aktuelna "šestorka" nikada ne pominje niti razgovara o pitanju genocida i o haškim presudama.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Omer Vatrić kritizirao je posljednja dešavanja u vezi sa usvajanjem budžeta FBiH te situaciju u Vladi i Parlamentu, a osvrnuo se i na aktuelnu priču o Razvojnoj banci FBiH.

Sindikalisti i vlast

"Razvojna banka je sada potrebna da se pretvori u banku za kupovinu glasačkog tijela, odnosno da ona postane pomalo banka ličnih programa i projekata onih koji nažalost predstavljaju njenu Skupštinu. Sve je kuluminiralo na Parlametu, kada je parlamentarna većina u svojim svađama došla u situaciju da imenuje Nadzorni i Upravni odbor FTV-a mimo zakona, da mimo zakona o Razvojnoj banci imenuje komisiju koja će ispitivati šta se dogodilo na sjednici Skupštine Razvojne banke, a nema zadaću da ispita rad Razvojne banke", kazao je Vatrić.

Dodao je da Parlament FBiH već drugu sjednicu zaredom vrši funkciju Vlade, dok se ona ne sastaje i to se otvoreno govori u Parlamentu da se neće sastati, a potom najveće zakonodavno tijelo u FBiH krši svoj Poslovnik o radu i usvaja dokumente bez Vlade.

Potpredsjednik SBiH Gradimir Gojer osvrnuo se na izuzetno tešku situaciju u kojoj žive građani u našoj zemlji, kazavši da se ona pretvorila u "kontejner državu".

"Nažalost, situacija se mijenja nagore. Došlo je do ekspanzije gladi u BiH. Danas su narodi i građani izmanipulirani nacionalističkim politikama, ali pored svega izmanipulirani privatnim interesima određenih političara, dovedeni, ne na rub gladi kako se govori, već su frontalno gladni", izjavio je Gojer.

Potpredsjednik SBiH najvećim krivcima za takvu situaciju, pored vladajućih stranaka, smatra i predsjednike sindikata u BiH.

"Najveće izdajice naroda i građana u državi zovu se Ismet Bajramović i Ranka Mišić. Sklopili su otvoreni pakt sa onima koji danas prave ambijent gladi u BiH. Oni su eksponent politike SDP-a i SNSD-a", dodao je Gojer.

On je podsjetio i na to da je "šestorka" nedavno imala "veoma dobar radni ručak u nekom od tornjeva, dok za to vrijeme hiljade građana nije ručalo".