Nedostatak patriotizma
0

SBiH: Pobjednici posljednjih izbora pokazuju nemoć

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) smatra da protivnici BiH i 16 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma iz tog sporazuma uzimaju samo ono što njima odgovara, a da, nažalost, pojedini domaći politički subjekti koji su osvojili povjerenje birača na posljednjim izborima pokazuju nemoć da se suprotstave razgradnji države.

Potpredsjednik SBiH Gradimir Gojer, danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu o temi "BiH 16 godina nakon Dejtona i aktuelni politički trenutak" , kojoj su prisustvovali i ostali potpredsjednici Stranke osim Dževada Osmančevića, kazao da je posebno pogubno za BiH što iz Dejtonskog sporazuma nisu provedeni Aneks 7. (Sporazum o izbjeglicama i raseljenim osobama) i Aneks 9. (Sporazum o osnivanju javnih preduzeća u BiH). Da su oni provedeni, kako je kazao, bilo bi više države BiH.

Dodao je da se BiH trenutno suočava s akcijom pojedinih funkcionera i pojedinih političara koji sebe nazivaju političkim elitama i koji pokušavaju kroz pojedine svoje postupke, ne da grade BiH, nego da je komadaju.

"Mi danas imamo politički ambijent u BiH s velikim nedostatkom patriotizma i nedostatkom svega onoga što bi trebalo biti 'gorivo' za izgradnju države", kazao je Gojer.

Istaknuo je da je prošlo više od 400 dana od općih izbora i da više nije smetnja Haris Silajdžić da se formira vlast na nivou BiH kako su to mnogi govorili.

"Ovi naši protivnici koji su govorili da je sa Silajdžićem nemoguiće nešto napraviti vidimo da nisu u stanju sami sa sobom da naprave i SBiH najoštrije osuđuje one koji vrše reviziju Dejtona, odnosno one koji od Dejtona uzimaju ono što im odgovara", rekao je Gojer.

Snežana Milavić, potredsjednica SBiH, naglasila je da, također, ohrabruje posljednji govor visokog predstavnika Valentina Inzka u UN-u u kojem je jasno istaknuto ko su najodgovorniji kočničari napretka Bosne i Hercegovine.

"Stranka za Bosnu i Hercegovinu pozdravlja ovaj istup Inzka i očekuje da će međunarodna zajednica konkretno reagirati u budućnosti na zaštiti suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine i osiguranju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine", kazala je Milavić.

Ona je, također, dodala da je potvrda ispravnosti stavova Stranke za BiH kada je u u pitanju državna imovina i status entiteta u Bosni i Hercegovini, posljednjih dana stigla i od Venecijanske komisije.

Potpredsjednici SBiH Amer Jerlagić i Besim Imamović zaključili su da političke partije na vlasti nisu uradile ono što su najavile u svojim platformama te da je trenutno u BiH najgore stanje od Dejtona.

Članica Predsjedništva SBiH Azra Hadžiahmetović u obraćanju naglasila je da negativan politički ambijent u BiH prati i negativan ekonomski ambijent te podsjetila da je BiH još bez jedinstvenog ekonomskog prostora.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je svim građanima uputila čestitku u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.