Upitan opstanak države
0

Gojer: Demokratski procesi u BiH umrtvljeni radom "šestorke"

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Demokratski procesi u BiH su usporeni i umrtvljeni radom "šestorke", dovodeći u pitanje i opstanak države, ocijenio je danas u Sarajevu potpredsjednik Stranke za BiH (SBiH) Gradimir Gojer.

On je na konferenciji za medije ove stranke rezimirao aktuelna dešavanja u državi, kritizirajući rad "šestorke" na vlasti, čija je posljedica nametanje neustavnih rješenja i zaustavljanje vladavine prava u BiH.

"Čelnici Federacije BiH kapitulantski se odnose prema Miloradu Dodiku, uz evidentno popuštanje zahtjevima stranaka iz RS-a", kazao je on.

Za primjer navodi izjednačavanje državnih praznika u BiH u kontekstu nedavne proslave Dana i Krsne slave Republike Srpske, te najavu novog popisa stanovnika za koji Gojer smatra da će legalizirati etničko čišćenje i genocid počinjen u RS-u.

Gojer je također entitetski faktor glasanja nazvao jednim od najvećih kočnica na evropskom putu BiH, te podcrtao da nastavak puta "na koji nas tjeraju stranci" znači rušenje svakog temelja državnosti BiH.

Oštro je kritizirao i jučerašnji istup predsjednika SDS-a i poslanika u PSBiH Mladena Bosića, koji je nakon oslobađajuće presude za Dobrovoljačku pozvao institucije policije u RS-u "da hapse sve koji su na spisku za hapsiti u Federaciji BiH", te da se takve osobe ne procesuiraju u RS-u, već Republici Srbiji.

"Ovo je krupan politički incident, Bosićeva izjava je politički stravična, jer se još nikada nije desilo da neki političar poziva na hapšenje i predavanje bh. građana u ruke druge države. Stranka za BiH očekuje da će i Parlament BiH znati reagirati na ovu izjavu, ali to treba učiniti i javni tužilac", kazao je Gojer.

Trenutnu situaciju u Republici Srpskoj, posebno za Bošnjake, rezimirao je član Predsjedništva SBiH Muharem Murselović iz Prijedora, naglasivši da ona nikada nije bila gora nego danas. Naveo je da se ustavna rješenja koja garantiraju jednakost ne provode u praksi, te da su ljudi svedeni na socijalnu pomoć, uz veliku nezaposlenost.

Član Predsjedništva SBiH Salem Halilović dotaknuo se dva pitanja - izrade novog Statuta stranke u čijoj je izmjeni učestvovalo više od 800 članova stranke iz svih dijelova BiH, te ponašanja određenih segmenata civilnog društva i nevladinih organizacija kojim je zadat ozbiljan udarac ovom društvenom segmentu.

O velikoj nezaposlenosti u BiH, po kojoj je naša zemlja trenutno među vodećim u Evropi, govorila je članica OOSBiH Stari Grad Lejla Mulahusić.