BiH
0

OHR: 16 godina nakon Dejtona potrebna je dramatična promjena

FENA
Danas se obilježava šesnaesta godišnjica od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini i ovoj zemlji osigurao ustavni i politički okvir za napredovanje ka potpunoj integraciji u evroatlantske institucije.

Nažalost, kako je saopćeno iz OHR-a, potencijal ustavnog okvira koji Dejton pruža za osiguranje stabilnosti zemlje i prosperiteta njenih građana ostaje neiskorišten, te umjesto toga, bosanskohercegovački političari i dalje pokazuju jako malo spremnosti na kompromis, čime dovode do stagnacije, a ne do napretka.

"Neki politički predstavnici iz svih dijelova BiH i dalje dovode u pitanje Mirovni sporazum. Neuspjeh u okviru nastojanja da se formira Vijeće ministara ili da se usvoji budžet za 2011. godinu pokazuju da je, šesnaest godina nakon parafiranja Mirovnog sporazuma u Dejtonu, posao u Bosni i Hercegovini daleko od završenog", stav je OHR-a.

OHR smatra da trenutna politička situacija ugrožava demokratske institucije države, usporava proces evroatlantskih integracija i nanosi štetu ekonomiji.

"Visoki predstavnik je jasno rekao kako napredak ostvaren u provođenju Mirovnog sporazuma neće biti poništen, te bez obzira na sve, Bosna i Hercegovina još s optimizmom može gledati na budućnost".

Pristupanje EU i NATO-u ostaje realna perspektiva koja ima potencijal da stimulira pozitivne promjene, a međunarodna zajednica će i dalje biti pouzdan partner u postizanju cilja koji podrazumijeva snažne i funkcionalne entitete u okviru snažne i funkcionalne države.

"Međutim, za postizanje ovog cilja potrebna je dramatična promjena - promjena koja počinje od bosanskohercegovačkog rukovodstva, a političko rukovodstvo zemlje mora početi da pokazuje spremnost na kompromis i na poštivanje potreba građana tako što će te potrebe staviti na prvo mjesto, iznad uskih političkih interesa".

U sljedećoj godini,kako se navodi, građani zaslužuju da vide poništavanje efekata ovog negativnog trenda i pojavljivanje jedne zajedničke vizije i zajedničkih prioriteta za budućnost ove zemlje.

Građani zaslužuju zemlju koja može institucionalno riješiti vlastite probleme i uvjerljivo krenuti ka integraciji u evroatlantske institucije, navode iz OHR-a.