Tribina o Danu državnosti BiH
0

Izetbegović: Teži i bolniji dio puta je iza nas

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, u ponedjeljak uvečer bio je gost tribine u povodu Dana državnosti BiH 25. novembra, koju je organizovao Općinski odbor SDA Tuzla u BKC-u Tuzlanskog kantona.

U svom obraćanju novinarima, Izetbegović je podcrtao kako je Bosna i Hercegovina iza sebe ostavila teži i bolniji dio puta. Slikovito je pojasnio kako su narodi BiH prošli uzbrdicu, te da su dospjeli na ravan dio puta.

“Danas imamo, definitivno, bolje stanja duha. Prije 15 godina za mene je bilo nezamislivo da putujem teritorijom entiteta RS. Međutim, lani sam imao svoju kampanju u RS, a primjerice moj autobus je prolazio kroz Pale i ja sam vidio kako je tamošnje stanovništvo odobravalo takav potez. Optimista sam uprkos svim problemima”, kaže Bakir Izetbegović.

Prije pet godina, kaže on, dogovor o bitnim stvarima za BiH bio je nemoguć bez snažnog učešća međunarodne zajednice. Međutim, ostavljeni smo da prohodamo, a Izetbegović se nada kako će italijanski sastanak stranaka šestorke donijeti napredak u dogovoru o formiranju novog Vijeća ministara.

Kaže kako svi imaju svoje želje. Jedni žele da nema entitetskih linija, drugi otcjepljenje od BiH, treći žele treći entitet. No, kaže on, ništa od toga nije moguće. O obilježavanju u RS-u dana kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum Izetbegović kaže:

"Bolje je da slave Dejton, nego recimo 9. januar - dan kada je formirana paravojska i paratvorevina. Znamo gdje su završile političke i vojne vođe te tvorevine. Dejton je donio mir, zaustavio razaranje i stradanja ljudi. Moj otac je rekao kako je to nepravedan mir, ali da je bolji od nastavka rata", kazao je Bakir Izetbegović.