BiH
179

SBB poručio kako neće pristati da FBiH bude talac nečijih želja i prohtjeva

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebala bi biti održana u toku novembra. Šef Kluba zastupnika SBB-a Nasir Beganović poručuje kako SBB neće pristati na to da kompletna Federacija BiH bude talac nečijih želja i prohtjeva.

Beganović je rekao da bi u skorije vrijeme trebale biti održane i dvije tematske sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH te da se još uvijek vrše pregovori u vezi sa Zakonom o borcima i Zakonom o igrama na sreću, na kojem insistira HDZ BiH.

"Pregovori se vode u Vladi Federacije BiH, a od tih pregovora ne zavisi održavanje sjednica. Parlament FBiH ne može i neće biti talac ničijih želja i prohtjeva. Mi smo obavezni da radimo i donosimo zakone u okviru svoje nadležnosti", kazao je Beganović.

Dodao je da ne vidi nikakav opravdan i valjani razlog za odgađanje sjednica zbog neusaglašenosti tri sporna zakona između SDA i HDZ-a BiH.

"Nema potrebe da zbog te neusaglašenosti tri zakona ispašta cijela Federacija BiH. SBB smatra da trebamo nastaviti raditi. Ne mogu svi procesi stajati jer se neko ne može dogovoriti, mada moram priznati da su se stavovi poprilično približili. Nadam se da će te stvari uskoro biti riješene", rekao je Beganović.

Zaključio je kako za tromjesečni nerad Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nisu krivi isključivo zahtjevi HDZ-a BiH.

"Bilo je vrijeme godišnjih izbora i predizborne kampanje. Naravno, to ništa ne amnestira. Istina je da je do tih nesporazuma vezanih za zakone došlo baš u tom periodu. Ponavljam, mi ne vidimo nijedan opravdan razlog zbog kojeg Parlament FBiH ne bi trebao raditi", rekao je Beganović.