BiH
20

Politička kriza u FBiH: Upitno održavanje sjednica parlamenta do Lokalnih izbora

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U političkim krugovima već se spekuliše da do kraja Lokalnih izbora u našoj zemlji neće bit održavane sjednice Parlamenta Federacije BiH. Na drugoj strani, iz parlamentarne većine poručuju kako će sjednica bit održana u septembru, ali da ni odgađanje sjednica do oktobra ne bi posebno utjecalo na procese u entitetu.

Pojedini zastupnici iz vladajuće parlamentarne većine u FBiH potvrdili su nam kako su i dalje žive tendencije da se odgodi održavanje sjednica Parlamenta FBiH do kraja Lokalnih izbora.

Šef Kluba Zastupnika SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nasir Beganović kazao je za Klix.ba kako očekuje da će sjednica bit održana u septembru.

"Ne znam zašto bi se sjednice odgađale do Lokalnih izbora. To sve ovisi o Klubu HDZ-a BiH, ali ja ne znam da li su se oni dogovorili", rekao je Beganović.

On je rekao da mu je nepoznato da je postojala inicijativa za odgađanje sjednica te da u tom kontekstu i ne može ništa komentarisati.

Na pitanje koliko bi se neodržavanje sjednica do oktobra odrazilo na procese u FBiH odgovorio je da to ne bilo značajno.

"Ne bi se ništa specijalno desilo ako se i ne bi održala sjednica s obzirom na to da osim ovih stvari koje su na dnevnom redu ne postoji nijedan zakon ili projekat koji nismo obradili. Dobro bi bilo da radimo, ali ništa spektakularno ne bi se desilo kada ne bi održali sjednicu do desetog mjeseca", zaključio je Beganović.

Nasir Beganović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nasir Beganović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić kazao je kako nije tajna da aktuelna parlamentarna većina (SDA-SBB-HDZ BiH) ima tendencije da se sjednice Parlamenta FBiH ne održavaju do kraja Lokalnih izbora.

Mašić je kazao kako je SDP BiH nezadovoljan radom ne samo Vlade FBiH, već i radom Federalnog parlamenta koji je u potpunoj blokadi.

"Samo da se napravi analiza u proteklih pola godine, da se vidi koliko je sjednica održano, koliko radnih dana i sati je bilo, koliko tačaka je razmatrano i koliko je usvojeno, dobili bismo odgovor da parlamentarna većina ne postoji i ne funkcioniše", rekao je Mašić.

On je kazao kako su zastupnici SDP-a BiH pokušavali na sjednicama Kolegija Zastupničkog doma inicirati dinamičniji rad, ali da postoji tendencija koja je ispoljena i na prošloj neodržanoj sjednici Zastupničkog doma da se sjednice ovog organa zakonodavne vlasti prolongiraju do okončanja Lokalnih izbora.

"Mi smo dva sata sjedili i čekali da se pojavi neko iz rukovodstva Parlamenta FBiH i kaže nam šta se dešava. Tada je već bila najavljena tendencija, kao na prijedlog HDZ-a BiH, ali uz podršku njihovih koalicionih partnera, da sjednica Parlamenta FBiH ne bude do Lokalnih izbora", kazao je Mašić.

Dodao je da SDP BiH neće to dozvoliti s obzirom na to da postoje mehanizmi koji onemogućavaju takvo ponašanje.

Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Tu je postojanje mogućnosti prikupljanja potpisa za zakazivanje tematske sjednice. U ime SDP-a BiH garantujem da će se sjednice održati u septembru, ako ne i krajem augusta", istakao je Mašić.

Podsjetio je da je SDP BiH inicirao tematske sjednice koje još uvijek nisu zakazane, a koje se odnose na stanje u Fondu PIO/MIO, stanje zdravstva (o čemu je raspravljao samo Dom naroda) te Pismu namjere i aranžmanu s MMF-om.

"Postoji više nego dovoljno tema o kojima možemo i trebamo razgovarati. Otkako je ova koalicija preuzela vlast nijedan metar autoputa nije napravljen, tako da postoji opravdan razlog da i o tome razgovaramo", rekao je Mašić.

Na kraju razgovora je upozorio da je postala praksa da više od mjesec dana ne zasjeda Parlament FBiH, što je neprihvatljivo.