BiH
73

MMF "ujedinjuje" Parlament FBiH: Nakon dva mjeseca moguće održavanje sjednice

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Parlament Federacije BiH posljednjih mjeseci pokazao se nefunkcionalnim s obzirom na to da više od dva mjeseca nije održana sjednica Zastupničkog doma, dok je posljednja sjednica Doma naroda prekinuta i prije nego je usvojen dnevni red.

Predsjednik Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nasir Beganović potvrdio nam je da još uvijek nema naznaka održavanja sjednice. Kako kaže, nikakav poziv na sjednicu još uvijek nije dobio.

Zbog nefunkcionalnosti entitetskog organa zakonodavne vlasti upućena su dva zahtjeva za održavanje hitnih sjednica i to zahtjev opozicije zbog prodaje Fabrike duhana Sarajevo (FDS) i zahtjev Vlade Federacije BiH na čijoj će sjednici biti razmatran Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja FBiH po proširenom aranžmanu.

Naime, Vlada Federacije BiH ne može povući novčana sredstva od prve tranše kredita koji je Međunarodni monetarni fond odobrio za BiH sve dok to ne odobre oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Program menadžer u Centrima civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović kazao je za Klix.ba kako mu se čini da je riječ o politički proizvedenoj krizi u predizbornom periodu i to zbog dva periferna zakona, odnosno zakona o demobilisanim borcima i zakona o igrama na sreću.

"Treći je zakon o šumama, ali se o tome još nije stiglo pričati. Mislim da nijedan od njih nije posebno bitan da bi zaustavio rad Parlamenta Federacije BiH. Smatram da je u pozadini svjesna namjera koalicionih partnera u FBiH da u predizbornom periodu niko ne napravi bilo kakav potez koji bi ih mogao koštati umanjene podrške vlastitih glasača", rekao je Arapović.

Adis Arapović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adis Arapović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Ističe da bi bilo kakvo usvajanje zakona bez potpunog konsenzusa moglo značiti, odnosno stvoriti sliku o manjoj moći nekog od koalicionih partnera.

"To sve mnogo košta i dolazi u vremenu takozvanih reformskih vlada kada se trebalo raditi duplo brže. Na zakonodavnom nivou se ne radi ništa posljednjih mjeseci, šta više prozvode se nove krize. To govori samo o političkoj odgovornosti i nečijoj kalkulaciji da mu to neće donijeti štetu na izborima", kazao je Arapović.

On smatra da će naredna sjednica Parlamenta Federacije BiH bit održana tek nakon izbora ili eventualno ako i dođe do sjednice da će to biti samo da se odobre sredstva MMF-a.

"Bez te odluke Vlada FBiH ne može povući novac. Parlament FBiH se mora sastati jer se neće moći isplatiti plaće, socijalna davanja i ostalo ako taj novac ne uđe u budžet", rekao je Arapović.

Zastupnik Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić kazao je za Klix.ba kako je ovakvo ponašanje koalicionih partnera u Federaciji BiH samo dokaz da su tačne ranije tvrdnje kako su se čelnici SDA, HDZ-a BiH i SBB-a dogovorili da ne održavaju sjednice do kraja izbora.

Mahir Mešalić
Mahir Mešalić

On je istakao kako se na ovaj način pokazuje samo da su političkim strankama koje čine većinu u FBiH važniji novac i moć od interesa građana.

"Meni nije jasno o kakvom reformskom ubrzanju premijer Federacije BiH Fadil Novalić govori kada Parlament FBiH ne radi mjesecima?", pita se Mešalić.

Dodaje da Parlament Federacije BiH nije upoznat ni o privatizaciji FDS-a zbog čega su opozicione stranke tražile hitno sazivanje sjednice Zastupničkog doma.

"Nije upoznat ni o planu privatizacije ostalih preduzeća s vlasničkim udjelom FBiH sa čime su upoznata uska stranačka rukovodstva. Upozoravam one koji to rade da će kad-tad morati odgovarati građanima za svaku stvar koja se na netransparentan način proda u ime građana", zaključuje Mešalić.