BiH
166

Sve se može kad se hoće: Parlament FBiH zasjeda nakon najave kašnjenja plaća

Piše: E. Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH konačno će u utorak sjesti u parlamentarne klupe i time prekinuti praksu neodržavanja sjednica. Na dnevnom redu vanredne sjednice nalazi se odobravanje zaduženja kod MMF-a.

Ekspresno zakazivanje sjednice uslijedilo je nakon najave kašnjenja isplate plaća državnim službenicima. Za isti dan najavljena je i vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Uprkos tome što se više od tri mjeseca nisu bavili svojim poslom federalni parlamentarci uredno su naplaćivali svoj nerad. Neodgovorno postupanje vlasti u FBiH izazvalo je oštre kritike građana, ali i političke javnosti koja je oštro osudila nerad Parlamenta FBiH.

Posebnu gorčinu izazvala je činjenica da je nakon tri mjeseca blokade procesa u FBiH zakazana sjednica isključivo kako bi se Vladi FBiH deklarativno odborilo dizanje kredita koji je već ranije podignut.

Za vanrednu sjednicu predloženo je da se na dnevnom redu nađe Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Proširenom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Koridor 5C.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić kazao je za Klix.ba kako su zastupnici SDP-a duboko razočarani činjenicom da najviše zakonodavno tijelo, koje su direktno birali građani FBiH, nije zasjedalo duže od tri mjeseca.

"Otkako postoji FBiH ovo je prvi put da Parlament FBiH, kao najviši zakonodavni organ, nije održao sjednicu. Mi smo pokušali prekinuti nerad parlamentarne većine na način da smo 16. septembra podnijeli kvalifikovan broj potpisa za zakazivanje hitne sjednice o temi privatizacije Fabrike duhane Sarajevo (FDS)", rekao je Mašić.

Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH oglušilo se na rok za zakazivanje sjednice koji prema Poslovniku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH iznosi 14 dana od trenutka podnošenja.

Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Oni su se potpuno oglušili na naš zahtjev. Ta sjednica se morala i trebala održati do 30. septembra. Nažalost, ta praksa se nastavlja pa se ne zakazuje redovna sjednica, već vanredna samo zato što to treba Vladi FBiH kako bi im MMF aktivirao sredstva koja im očito trebaju da isplate plaće administraciji", kazao je Mašić.

Istakao je i da je ovo prvi put da se ušlo u kašnjenje isplata obaveze od FBiH uključujući i plaće te da je to jedini razlog zakazivanja ove sjednice.

"Apsurdno je uopće održavati sjednicu o stvari koja se desila. Mi trebamo odobriti ono što se već desilo jer Pismo namjere MMF-u je poslato, kredit je odobren i sredstva su prebačena, ali MMF insistira na tome da aranžman verifikuje Parlament FBiH", rekao je Mašić.

Podsjetio je i da su Pismo namjere bh. lideri potpisali u motelu Barka u Istočnom Sarajevu.

"Taj dogovor postigli su Milorad Dodik i Bakir Izetbegović i to na insistiranje Dodika. U to vrijeme već je bio zakazan referendum i bila je masa drugih stvari koje je trebalo rješavati. Izetbegović je tada bez ikakvih uslova pristao da potpiše Pismo namjere koje je u tom trenutku bilo potrebnije RS-u nego FBiH", rekao je Mašić.

Dodaje da SDP BiH neće trpjeti nerad Parlamenta FBiH i da će za koliko god je potrebno sjednica sakupiti kvalifikovan broj potpisa te insistirati na zakazivanju vanrednih sjednica o svim gorućim pitanjima u FBiH.

"Mi nećemo odustati od hitne sjednice o prodaji FDS-a. Podsjetit ću da je Ustavni sud FBiH u nekoliko navrata tumačio da su odredbe Poslovnika oba doma Parlamenta FBiH jednake kao odredbe Ustava FBiH", istakao je Mašić.

Zaključio je kako će SDP BiH na sutrašnjoj sjednici oštro protestovati i tražiti da se u najkraćem mogućem roku sazove sjednica o prodaji FDS-a.

Dženan Đonlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dženan Đonlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dženan Đonlagić kazao nam je kako je zakazana sjednica iz nužde s obzirom na to da se radi o isključivom korištenju sredstava MMF-a za krpljenje budžetskih rupa.

"Evidentno je da već imamo najavljena kašnjenja isplata plaća državnim službenicima od ministrice finansija FBiH. I dalje smatram da imamo blokadu i da rad Parlamenta FBiH nije normalizovan", rekao je Đonlagić.

Isto kao i Mašić i Đonlagić smatra kako je nelogično da Parlament FBiH daje odobrenje za zaduženje kod MMF-a kada je Vlada FBiH već zadužila građane entiteta.

"Novac je već odobren i nalazi se na računu Centralne banke BiH. Odluka o odobravanju apsolutno ništa ne mijenja. Sve ovo je trebalo uraditi ranije. Dakle, ovo pitanje je trebalo bit stavljeno na dnevni red prije nego je Pismo namjere poslano MMF-u", kazao je Đonlagić.

Istakao je da su opozicione stranke već ranije tražile da se održi vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH s ciljem dobijanja informacije o zaduženju Vlade FBiH kod MMF-a.

"Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH se oglušilo na naš zahtjev na koji je moralo odgovoriti u roku od 14 dana. Oni nisu u stanju zakazati sjednicu a da prethodno ne dobiju zeleno svjetlo od predsjednika svojih stranaka. Čini mi se da bi kod nas najpraktičnije bilo da predsjednici stranaka vode Parlament FBiH", rekao je Đonlagić.