BiH
27

HDZ BiH: Nismo zadovoljni radom federalnog ministra Šemsudina Dedića

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koalicioni partneri u Federaciji BiH sutra će održati sastanak na kojem će biti govora o zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koji već tri mjeseca ne održava sjednice.

"Sutra imamo konsultacije pa ćemo vjerovatno imati neki konkretniji stav o dnevnom redu i datumu narednog zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Predsjednik kluba HDZ-a zatražio je određeno prolongiranje zasjedanja, iako nije ništa problematizirao", rekao je za Klix.ba predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jozo Bagarić rekao nam je da je za sutra zakazan sastanak predstavnika parlamentarne većine u FBiH, a tema je održavanje sjednica ovog organa zakonodavne vlasti.

"Tema je i dio koji se odnosi na boračku populaciju. Mi za sutra imamo zakazan sastanak i sa predstavnicima boračkih udruženja. Bit će govora o Izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanje", kazao je Bagarić.

Istakao je da će biti govora i o zasjedanju Doma naroda Parlamenta FBiH, odnosno o amandmanu koji je HDZ BiH imao u Zastupničkom domu, a koji je odbijen.

"Riječ je o amandmanu koji se odnosi na borce kako bi se prvostepeno odlučivanje spustilo na kantonalne sudove da bi se rasteretio Vrhovni sud FBiH i kako bi se ubrzao postupak rješavanja upravnih sporova", rekao je Bagarić.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH ako se postigne dogovor treba bi prvo održati vanrednu sjednicu na kojoj je planirano da odbori Vladi FBiH podizanje kredita kod Međunarodnog monetarnog fonda. Tek nakon toga trebala bi se zakazati redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Bagarić je kazao za Klix.ba da HDZ BiH nije toliko ultimativan da uslovljava održavanja sjednica Parlamenta FBiH amandmanom koji se odnosi na borce.

"Mi jesmo nezadovoljni time i to je činjenica. Mislimo da nema teškog ultimatuma za neodržavanja sjednica s tim da se ono što dogovorimo na samom kolegiju mora se provoditi na sjednicama Parlamenta FBiH, a ne da u jednom trenutku imamo saglasnost pa onda na drugoj tački nemamo. To nije dobro i mora se riješiti. Na kraju, ako koalicija funkcioniše neka funkcioniše, ako ne onda neka se traže nova rješenja, ali nemojmo da kočimo stvari", zaključio je Bagarić.

Na kraju razgovora istakao je kako je HDZ BiH "jako nezadovoljan stanjem i politikom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva" na čijem čelu se nalazi Šemsudin Dedić.