BiH
0

SBB podržao odluke ministara na napuste kantonalne vlade

FENA
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na proširenoj sjednici Glavnog odbora (GO) Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) podržane su odluke ministara iz SBB-a da napuste sve kantonalne vlade.

Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić novinarima je nakon sjednice izjavio da je GO imao i kritike na račun Vlade Federacije BiH te dodao je da će Glavni odbor razmotriti da li će SBB ostati u parlamentarnoj većini na nivou Federacije BiH.

"Glavni odbor ima vrlo oštre kritike na račun federalne Vlade i u tom smislu iskazujemo svoje nezadovoljstvo jer ona nema svoj razvojni i ekonomski kapacitet", kazao je Radončić.

Svi ministri SBB-a prije nekoliko mjeseci su napustili svoje funkcije u vladama TK, USK, ZDK, a nedavno i u SBK.

Govoreći o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", Radončić je izrazio stav da u pregovore za iznalaženja rješenja treba vratiti stranke iz Republike Srpske (SNSD i SDS) te da je potrebno u ravnopravan status vratiti indirektan način izbora članova Predsjedništva BiH.

"Nadam se ćemo 2. decembra u Pragu još jednom pokušati naći rješenja izbora članova Predsjedništva BiH direktnim putem, ali iskazujem rezervu, iako ću rado participirati u tome. Čini mi se da je najlakše da cijeli posao završimo na indirektan način jer su i stranke iz RS-a u okviru "aprilskog paketa" pristale na takvu opciju", podsjetio je Radončić.

S tim u vezi, potcrtao je da izbori zakazani za oktobar 2014. godine moraju biti održani ta da "one koji misle da raznim smicalicama i neispunjavanje međunarodnih ugovora treba duže da ostanu na vlasti glasači trebaju kazniti, jer ovakvo stanje ne može više da opstane".

Kada je u pitanju izgradnja hidroelektrane na Drini, Radončić je napomenuo da se stav SBB o tom pitanju razlikuje od koncepta koji su ponudili SNSD i SDP i smatra da BiH mora biti potpuno ravnopravan partner po principu 50-50 s italijanskim ili drugim stvarni investitorima ili da to radi na nivou BiH-Srbija po istom principu i kada je u pitanju investiranje i eksploatacija hidroelektrane.

Glavni odbor ohrabrio je BiH da mnogo snažnije krene u borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i u tom smislu data je puna podrška Tužilaštvu BiH i pravosudnim institucijama.

Na sjednici Glavnog odbora data je puna podrška i roditeljima iz Konjević-Polja i cijele Republike Srpske u njihovoj borbi da se prestane sa segregacijom u školama u RS-u gdje bošnjačka djeca imaju neotuđivo pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Svi ministri SBB-a prije nekoliko mjeseci su napustili svoje funkcije u vladama TK, USK, ZDK, a nedavno i u SBK.

SBB