BiH
1

Zaključak Glavnog odbora: SBB BiH treba ići samostalno na izbore

FENA
Glavni odbor Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, koji je danas održao sjednicu u Travniku, usvojio je više političkih ocjena i zaključaka.

Glavni odbor SBB-a dao je punu podršku rukovodstvu stranke koje je odbilo prijedlog da se presuda "Sejdić-Finci" rješava na način pravljenja dviju "matematičkih" jedinica u Federaciji BiH.

To je, smatra Glavni odbor, početak podjele države i dobijanje hrvatskog, odnosno muslimansko-bošnjačkog entiteta i fildžan državice, što je politički nedopustivo i značilo bi iznevjeravanje svih žrtava koje su date za državu Bosnu i Hercegovinu.

Inače, SBB će i dalje ostati dio rješenja i snažno podržavati svaki svima prihvatljiv prijedlog, iako smatra da je presudu bilo najlakše provesti jedinstvenim rješenjem na nivou cijele BiH, odnosno indirektnim načinom izbora članova Predsjedništva BiH.

"SBB neće iz parlamentarne procedure povući svoj prijedlog zakona o vojnoj imovini i prihvatiti njegovo vezivanje za druge zakonske prijedloge. Naravno, ukoliko je moguće donijeti više zakona odjednom, SBB će to podržati, ali zadržava rezervu da vezivanje zakona o vojnoj imovini za neke druge daje izgovor za nastavak nedopustivog opstruiranja i sprječavanja dobijanja MAP-a i bržeg puta ka NATO integracijama", navodi se u saopćenju.

Neovisno od bilateralnih zakonskih prijedloga SNSD-a i SDP-a, SBB neće prihvatiti takozvane zatvorene liste i trudit će se da se prilikom održavanja narednih izbora sačuvaju otvorene liste i tako smanji utjecaj predsjednika stranaka, a povećaju šanse kandidata koji imaju veću podršku u narodu, proučili su iz ove stranke.

Glavni odbor SBB-a podržao je i donošenje zakona koji će sankcionirati organizovanje i odlazak bh. državljanja u razne paravojne i parapolicijske snage diljem svijeta, jer nema potrebe da nakon ogromnih žrtvava bošnjačkog naroda i preživljenog genocida naši mladi ljudi i dalje nepotrebno ginu.

Glavni odbor je ocijenio pozitivnim i neophodnim nedavni izlazak iz kantonalnih vlada svih ministara SBB-a. Time je jasno pokazano da SBB nije zadovoljan radom tih vlada.

Također, Glavni odbor je ocijenio da se Vlada FBiH u protekle tri godine nije uspjela dokazati kao uspješan faktor rješavanja enormnih ekonomskih i socijalnih problema i stoga će SBB jačati svoj opozicioni karakter prema kantonalnim i entitetskim vladama, jer je loša vlast nepotrebno potrošila još tri godine od izbora 2010. godine.

Glavni odbor je ostao pri stavu da SBB ne treba da ulazi u Federalnu ili kantonalne vlade, neovisno od toga ko čini ili pokušava da formira nove parlamentarne većine na različitim nivoima.

Na današnjoj sjednici u Travniku, Glavni odbor je iskazao punu podršku predsjedniku SBB-a i ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, te ocijenio njegov angažman u Vijeću ministara BiH i u sektoru sigurnosti iznimno uspješnim. Radončić je dobio punu podršku u jačanju sigurnosnih struktura i pravljenju sigurnijeg ambijenta i ambijenta za mnogo energičniju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, koju je SBB uostalom najavio još 2010. godine, kada se prvi put pojavio na izborima.

Glavni odbor SBB-a je iskazao zadovoljstvo da se ova stranka u očima međunarodnog faktora, domaće javnosti, pa čak i pojedinih političkih rivala, doživljava kao referentan politički projekt s kojim očito mnogi žele koalirati nakon izbora 2014. godine.

Ipak, Glavni odbor smatra da SBB na izbore treba ići samostalno, jer je prema mnogim anketama veliki favorit na predstojećim izborima, saopćeno je iz Pres-centra SBBBiH.