BiH
0

Savjet SDP-a za izgradnju nacionalnog, građanskog i vjerskog odnosa

FENA
Učesnici sjednice Savjeta za razvoj Socijaldemokratske partije (SDP) BiH razgovarali su danas u Sarajevu o temi "Odnos prema multietničkom biću Bosne i Hercegovine" kao važnom segmentu za narode posebno kada je u pitanju tolerancija i razumijevanje drugog i drugačijeg.

Uvodničarka današnje sjednice prof.dr. Srebrenka Viđen s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu kazala je novinarima da će se njeno izlaganje bazirati na značaju tolerancije da bi se razgovaralo o mirovnom prevazilaženju svih mogućih zastoja i sukoba koji proizilaze i ukupnih društvenih i političkih različitosti kojima je BiH kao država bogata.

Viđen je naglasila i važnost dijaloga koji bi se prije svega odnosio na nosioce političke moći, odnosno sve vladajuće političke partije i njihove lidere, a posebno jer sada se ne bi trebala dozvoliti politička neodgovornost te dozvoliti da se ne uviđa sva pogubnost netolerancije kako u BiH, tako i u cijelom svijetu.

Fra Luka Markešić s Franjevačke teologije Sarajevo govorio je o etno-nacionalnoj i vjerskoj komponenti u socijalnoj demokratiji SDP-a BiH istaknuvši da je pitanje nacionalnog u BiH karakteristično u BiH zbog njenih različitosti, dodajući da treba govoriti i o vjerskom obilježju budući da je ono u socijaldemokratiji bilo zapostavljeno.

"Socijaldemokratija je u prošlosti bila vezana za ateistički sustav komunizma koji je bio blizak socijalizmu a onda i socijaldemokratiji. Zato je u BiH važno govoriti o vjerskom u socijaldemokratiji jer je u BiH nacionalno i konfesionalno usko povezano te ih je gotovo nemoguće razdvojiti, odnosno nacionalnosti u BiH su nastale većim dijelom upravo iz svoje vjersko-konfesionalne dimenzije", kaže Markešić.

Smatra da SDPBiH uvažava i nacionalno i vjersko, što je važno za BiH, za razliku od stranka koje su izričito nacionalno obilježene i prelaze ekstremni oblik nacionalnosti što je opasno u BiH, jer je to proizvelo sukobe i rat.

Uvodničar na sjednici bio je prof.dr. Esad Zgodić s Fakulteta političkih nauka koji je novinarima kazao da SDP nema nedostataka i aktuelan je kada se radi o međunacionalnim odnosima, ali to ne znači da ga se ne treba inovirati u skladu s promijenjenim okolnostima.

"SDP se treba na svim razinama svoje organizacije još neposrednije angažirati na prepoznavanju i afirmaciji ideja etika, politika i kultura između bh. subidentiteta vjerskih, nacionalnih, regionalnih i kulturoloških", smatra Zgodić.

Na sjednici je naglašeno i da izgradnja harmoničnog odnosa nacionalnog i građanskog, vjerskog i sekularnog u zajedničkoj državi, na cijelom teritoriju BiH, treba biti temeljno opredjeljenje svih njenih ljudi i naroda.