BiH
157

Sat za planetu Zemlju širom svijeta, Mostar i Banja Luka predvodili akciju u BiH

Anadolija/SRNA
Mostar (Foto: Anadolija)
Stari most u Mostaru i zgrada Gradske uprave Banje Luke ugasili su večeras svoja svjetla na sat vremena učestvujući u globalnoj akciji "Sat za planetu Zemlju" (Earth Hour).

Uz gašenje svjetala na UNESCO-ovom zaštićenom spomeniku, u Mostaru gdje se tradicionalno održava centralna svečanost za BiH, upriličena je i umjetnička instalacija sa svijećama koju su izveli učenici Koledža ujedinjenog svijeta i Gimnazije Mostar. Nesvakidašnju atmosferu u gradu na Neretvi akustičnim izvedbama upotpunili su članova Rock škole iz Mostara.

Da je upotreba energije na efikasniji način i razvoj njenih održivih izvora danas ekološki i privredni imperativ podsjetila je zamjenica gradonačelnika Banje Luke Jasna Brkić.

"Banja Luka je među prvim lokalnim zajednicama u BiH potpisala Sporazum gradonačelnika o smanjenju emisije ugljen dioksida za 20 posto do 2020. godine. Nemamo rezervnu planetu i moramo se potruditi za njeno očuvanje tokom cijele godine, a ova i slične akcije da nam budu podsticaj i motiv", rekla je Brkić.

Banja Luka osmu godinu zaredom podržava akciju "Sat za planetu Zemlju" koja je organizovana večeras od 20:30 do 21:30 sati kada su isključena svjetla na zgradi Gradske uprave, Kulturnog centra Banski dvor, Muzičkom paviljonu Parka Petar Kočić, kao i na objektima Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske , Pošta Srpske i Elektrokrajine, ali i javna rasvjeta u dvjema ulicama.

"Sat za planetu Zemlju" najveća je globalna volonterska akcija čiji je cilj da ukaže na neophodnost borbe protiv klimatskih promjena, te da predoči na koji način je moguće preduzeti nešto u vezi sa ublažavanjem klimatskih promjena i očuvanja resursa na planeti Zemlji.

Akcija je prvi put na globalnom nivou održana 2008. godine, a organizuje je Svjetska organizacija za zaštitu prirode.

Prošle godine akciju je podržalo više od 7.000 gradova iz 160 zemalja, a ove godine pozitivni primjeri stižu nam iz Sydneya, Berlina, Moskve, Kuala Lumpura, Džakarte, Manile, Taipeija, Bhopala u Indiji, Bejruta, Firence, Varšave, Rima i drugih gradova.