BiH
1

Sat za planet Zemlju: I mala djela mogu promijeniti budućnost

FENA
Desetu godinu za redom provodi se globalna inicijativa Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) "Sat za planet Zemlju", a kao i prethodnih godina Mostar će biti jedan od 7.000 gradove koji će podržati tu akciju.

Tako će u subotu, 19. marta, od 20:30 do 21:30 sati svjetla na Starom mostu biti ugašena te će na taj način biti poslana simbolična poruka da svi moramo preuzeti odgovornost i uključiti se u borbu protiv klimatskih promjena.

"Akcija je nastala kako bismo podsjetili ljude da trebamo voditi računa o štetnostima klimatskih promjena, o tome da naš otisak itekako puno znači. Od toga što radimo ovisi naša budućnosti i hoće li se ostvariti crne prognoze koje kažu da do 2030. godine nećemo imati više resursa za trošiti", kazala je na konferenciji za novinare voditeljica odjela komunikacija WWF Adria Petra Boić Petrač.

Ona je istaknula kako svaki pojedinac u svakodnevnom životu malim djelima, poput korištenja bicikla ili javnog transporta, uštede pitke vode, gašenja električnih uređaja, može doprinijeti očuvanju okoliša i osigurati budućnost za nadolazeće generacije.

"Gašenje svjetala je vrlo simboličan čin. Često nas pitaju što smo napravili u tih 60 minuta mraka. Koliko se struje uštedjelo? Ne radi se o uštedi, nego o tome da se isključi svjetlo, a upali lampica u našim glavama, da shvatimo da ako svi uradimo malu stvar možemo puno toga promijeniti", istaknula je Boić Petrač.

Globalna inicijativa WWF-a Sat za planetu Zemlju nastala je 2007. u Sydneyju sa svrhom podizanja svijesti o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa te štetnosti klimatskih promjena i čovjekova negativnog utjecaja na Zemlju.

Ove godine u akciju se uključilo 176 zemlja i više od 7.000 gradova, među kojima i dvadesetak gradova iz Bosne i Hercegovine.

U Mostaru, kao i prethodnih godina, akciju provode udruge Eko most, Koledž ujedinjenog svijeta Mostar i Rock škola Mostar, uz podršku Grada Mostara.

"Grad Mostar će i ove godine ugasiti svjetla na svojoj najvećoj znamenitosti – Starom mostu kako bismo pomogli organizatorima da postignu što veći uspjeh i prenesu svoju poruku što većem broju građana", kazao je načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić.

Za vrijeme trajanja akcije učenici Koledž ujedinjenog svijeta Mostar i Rock škole Mostar na Starom mostu priredit će prigodan program te pozivaju sve Mostarce da u subotu navečer dođu u staru gradsku jezgru ili gašenjem svjetala u svojim stanovima i kućama podrže inicijativu "Sat za planet Zemlju".