{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak u Brčkom prekretnica za SDS?

S
23.9.2011. u 08:56
0
11
Sastanak u Brčkom prekretnica za SDS?
0
Sastanak u Brčkom prekretnica za SDS?
Mladen Bosić
SDS će odlučiti da li i na koji način uopšte da učestvuje u razgovorima o formiranju Vijeća ministara BiH, ako na sastanku u Brčkom, 26. septembra, ne bude postignut dogovor o ovom pitanju, izjavio je lider ove stranke Mladen Bosić.
Bosić smatra da će sastanak političkih lidera u Brčkom jasno pokazati postoji li volja da ova institucija bude formirana ili, pak, postoje koncepcijski razlozi da pojedine strane vještački i dalje drže krizu u zemlji.

Lider SDS-a tvrdi da kriza u BiH nije uvezena, nego je produkt dva domaća faktora, odnosno sukob dva različita politička koncepta - platformaša SDP i SDA i s druge strane hrvatskih stranaka.

"Ako se ustanovi da postoje strane koje vještački drže krizu kako bi došle do nekih svojih drugih ciljeva onda SDS sigurno neće dalje učestvovati u tom procesu", rekao je Bosić za BN televiziju.

On nije želio da otkrije detalje prijedloga SDS-a, ističući da je formiranje Savjeta ministara od ključnog interesa za Republiku Srpsku.

"Vijeće ministara je dejtonska institucija BiH, a oni koji rade na njegovom neformiranju u stvari pokazuju kako ne može funkciosati dejtonska BiH i na neki način žele da raspakuju dejtonski paket", rekoa je Bosić, ističući da je formiranje ove institucije u interesu RS-a", rekao je Bosić.

On ističe da će SDS učiniti sve da ponudi "fer varijantu" i da je spreman na kompromise, ako su potrebni, da bi bila razriješena kriza.

On je ponovio da stranke iz RS-a neće odustati od četiri ministarka mjesta. "Nije nikakva tajna da imamo zajednički stav sa SNSD-om za ova četiri ministarska mjesta koja po Ustavu pripadaju RS. U prethodnom mandatu Vijeća ministara bila su četiri ministarska mjesta iz RS jer je SDA dao jednog Bošnjaka iz RS, te je ta ustavna kategorija na taj način bila zadovoljena", rekao je Bosić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: