BiH
10

Sastanak Dodika i predstavnika vlasti RS održava se u Banjoj Luci

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
U Banjoj Luci je počeo sastanak predstavnika vlasti Republike Srpske, predsjednika parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini RS te predstavnika RS u institucijama BiH, na inicijativu predsjednika RS Milorada Dodika.

Razlog ovoga sastanka je odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana Republike.

Sastanku prisustvuju premijerka RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS Nada Tešanović, član Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, član Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Inicijativi predsjednika RS odazvali su se predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

Prije sastanka nije bilo izjava za medije.

Dodik je ranije izjavio da će tražiti od predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da ne učestvuju u radu ovih institucija dok ne bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH.

On je naveo da će predložiti da do odlaska stranih sudija bude imenovano dvoje novih sudija iz FBiH, a jedan iz Republike Srpske, tako da bi iz RS bilo ukupno troje sudija, a iz FBiH šest, te da se tek nakon toga predstavnici iz RS vrate u zajedničke institucije.