|

Banja Luka: Dodik sa zvaničnicima iz RS-a o odluci Ustavnog suda

Banja Luka: Dodik sa zvaničnicima iz RS-a o odluci Ustavnog suda
0
S
SRNA
29.11.2015. u 08:39
70
komentara
0

dijeljenja
Banja Luka: Dodik sa zvaničnicima iz RS-a o odluci Ustavnog suda Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarat će danas u Banjoj Luci sa zvaničnicima iz RS-a o odluci Ustavnog suda BiH o odredbama Zakona o praznicima Republike Srpske.
Sastanku, koji je inicirao Dodik, trebalo bi da prisustvuju predstavnici vlasti Republike Srpske, stranaka u Narodnoj skupštini RS-a i u institucijama BiH, saopćeno je iz kabineta Milorada Dodika.

Lideri DNS-a, SNSD-a i SP-a Marko Pavić, Milorad Dodik i Petar Đokić izrazili su ranije na sastanku u Prijedoru jedinstven stav da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske politički akt i zatražili hitno donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim bi "sudije stranci bili izbačeni iz ove institucije".

Dodik je nakon sastanka rekao da je Narodna skupština RS-a Deklaracijom iz aprila preventivno djelovala na ovakvu odluku Ustavnog suda BiH i najavio da se za današnji sastanak svih važnih političkih faktora priprema izjava kojom bi trebalo da bude iskazan konsenzus.

"Za ne više od pet mjeseci, mora da se donese novi zakon o Ustavnom sudu i eliminiše prisustvo stranaca u njemu jer do sada sve ključne odluke su donesene tako što su stranci zajedno sa Bošnjacima glasali i činili većinu od pet", naveo je Dodik.

Dodik je najavio da će tražiti od predstavnika RS-a u zajedničkim institucijama da ne učestvuju u radu dok se ovo pitanje ne riješi.

On je naveo da će predložiti da do odlaska stranih sudija bude imenovano dvoje novih sudija iz Federacije BiH, a jedan iz Republike Srpske, tako da bi iz manjeg bh. entiteta bilo ukupno troje sudija, a iz FBiH šest, te da se tek nakon toga predstavnici iz RS-a vrate u zajedničke institucije.

Dodik je ranije rekao da je ovo pitanje oko kojeg treba da se svi okupe i usaglase bez obzira ko je vlast, a ko opozicija.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. novembra, da je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština RS-a u roku od šest mjeseci taj zakon mora usaglasiti sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim.

Sastanak je zakazan za 16.30 sati u Palati Republike.
Prijavi grešku


Komentari (70)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...