|

Dodik u svom stilu: Ustavni sud BiH neka svoju odluku zaveže za neku stvar

Dodik u svom stilu: Ustavni sud BiH neka svoju odluku zaveže za neku stvar
127
Piše: Er. M.
26.11.2015. u 20:12
299
komentara
127

dijeljenja
Dodik u svom stilu: Ustavni sud BiH neka svoju odluku zaveže za neku stvar Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik u svom stilu je prokomentarisao odluku Ustavnog suda BiH koji je ocijenio da Dan Republike Srpske nije u skladu s Ustavom BiH. On je Ustavnom sudu BiH poručio da "svoju odluku zaveže za neku stvar".
Ustavni sud BiH očitovao se o apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ocijenio da Dan Republike Srpske nije u skladu s Ustavom BiH.

Dodik je tim povodom kazao da treba odbaciti odluku Ustavnog suda BiH i kako je takva odluka apsolutno srozala povjerenje u Ustavni sud BiH.

Kazao je da je zabrinut da će Bakir Izetbegović "sutra apelirati da se ukine i naziv Republika Srpska".

"I to možete doživjeti bez obzira na to što nema pravnog osnova, ali nije ga bilo ni ovdje. Čuli smo objašnjenja i jedan od sudija koji je Bošnjak, a koji je objašnjavajući ovu odluku kazao da je razlog taj što se ne identifikuje jedan broj stanovnika sa RS iako živi na prostoru RS. Pa čitava RS i pola BiH se ne identifikuje s BiH pa nikome nije palo napamet da ukine BiH", rekao je Dodik.

On je dodao da će entitet RS nastaviti obilježavati 9. januar kako je to činjeno i do sada.

"Nakon ovoga očekujem da će me neko tužiti jer ignorišem odluke Ustavnog suda BiH, ali želim jasno da kažem da je ovo neprihvatljivo i da ja tu odluku neću provoditi. 9. januar će se se slaviti dok sam ja predsjednik RS, a oni neka tu svoju odluku zavežu za neku stvar", kazao je u svom stilu Dodik.

Dodik je rekao da se već čuo s nekoliko važnih ljudi u entitetu RS, ali i u BiH te da će u nedjelju ili u ponedjeljak sazvati sastanak svih važnih političkih lica, predsjednika stranaka i nosioce važnih funkcija u RS i BiH kako bi se odredili u vezi s tim.

"Najjači smo bili kada smo djelovali jedinstveno. Moj će prijedlog da bude način ponašanja, odnosno da dok se ova sramna odluka ne povuče da predstavnici BiH neće raditi u institucijama BiH. To je moj prijedlog. Moramo biti jedinstveni", rekao je Dodik.

On je istakao kako Ustavni sud BiH očito ne može ništa što "Bakir Izetbegović i neki tamo stranci" rade odbiti.

"Gdje je kraj? Šta možemo očekivati u budućnosti? Oni nam ukidaju Dan republike, a pokušavaju nam nametnu 25. novembar kao Dan državnosti BiH", kazao je Dodik.

Dodik je rekao da je bilo logično da se u vremenu opasnosti od terorizma ne izazivaju nove opasnosti i da bi bilo politički korektno da se izjašnjavanje odloži za neko buduće vrijeme.

"A ne ovako da vam stave prst u oko u nastojanju svih nas da osiguramo jednu stabilnu sredinu", rekao je Dodik.

Još jednom je ponovio kako mu ne pada napamet primjenjivati odluku Ustavnog suda BiH.

"Dok sam predsjednik RS nikada je neću provesti. Preko ovog se ne može lako prijeći i nikakvo usaglašavanje NSRS neće uraditi. Zakon će ostati isti, a oni neka presuđuju kako god hoće", zaključio je Dodik.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH očitovao se o apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ocijenio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH je naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da, skladno članku 61. stavak 4. Pravila Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, u roku od šest mjeseci od dostave ove odluke usuglasi članak 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom Bosne i Hercegovine.
Prijavi grešku


Komentari (299)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...