BiH
11

Šarović: Ni Vijeće ministara ni PSBiH ne mogu staviti van snage odluku Agencije za statistiku

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je danas na sjednici Vijeća ministara BiH konstatovano da Informaciju o trenutnom stanju aktivnosti na obradi rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine mogu samo da proslijede Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Moja diskusija se odnosila na kritiku odluke, odnosno jedinstvenog programa za obradu podataka", kazao je Šarović nakon sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj je razmatrana navedena informacija.

Rekao sam, dodao je on, da Vijeće ministara BiH nije na bilo koji način involvirano ili odgovorno za ovu situaciju u koju smo došli, ali tačno je da je Parlamentarna skupština od Vijeća ministara BiH tražila odgovorajuću informaciju koju je dostavio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

"Iskoristio sam priliku i kao član Vijeća ministara BiH rekao da smatram da odluka koju je donio Velimir Jukić nije u skladu sa zakonom, ali da nije u skladu ni jedinstveni program. To sam mu i jučer, i sinoć i danas rekao da smatram da bi najbolje bilo da povuče svoju odluku, odnosno da je legitimno pravo onih koji su za to ovlašteni da ospore zakonitost ove odluke i to će se vjerovatno u nekom narednom periodu desiti", ustvrdio je Šarović.

Po njegovim riječima, ima više institucija koje su za to nadležne.

"Ne mogu da govorim o detaljima kako će se desiti, ali da će se vjerovatno pokrenuti postupak u to sam u potpunosti siguran", naveo je Šarović.

Istaknuo je da ni jedna institucija, pa ni Vijeće ministara BiH, ni Parlamentarna skupština ne mogu da derogiraju i stave van snage odluku koju je donijela Agencija, odnosno direktor Agencije.

"Zakon to zaista ne omogućava. Ali da je pravno osporavanje moguće pred pravosudnim institucijama u BiH, da li je to Ustavni sud BiH ili Sud BiH, to će da kažu oni koji će da procijene karakter ovog akta i pravosudnu instituciju pred kojom se ona može osporavati", naveo je Šarović.