BiH
0

Šarić primio mladu bh. pijanisticu Naomi Druškić

Klix.ba
Novi uspjeh mlade bosanskohercegovačke pijanistice koja je osvojila po drugi put zlato i posebno priznanje za najboljeg izvođača i dostignuća u području muzičke izvedbe, bio je povod današnjem prijemu, kojeg je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić upriličio za četrnaestogodišnju Naomi Druškić.

Ovu nagradu osvojila je na nedavno održanom prestižnom međunarodnom takmičenju American Protégé u Carnegie Hallu.

"Svojim si talentom ponovno zadivila svijet i donijela nam po drugi put zlato iz New Yorka, na čemu ti se prije svega želim zahvaliti, jer ovako na najbolji način predstavljaš bosanskohercegovačku kulturu", kazao je ministar Šarić, te joj uručio Odluku o dodjeli 5.000,00 KM , s namjerom da joj ova sredstva olakšaju odlazak na naredna takmičenja.

Prema ministrovim riječima, danas je nažalost izuzetno teško doći u svijet iz jedne male sredine, kao što je to Bosna i Hercegovina, i pri tome postići vrhunske rezultate. Zaželio joj je puno sreće u nastupu na predstojećem takmičenju za titulu najboljeg pijaniste u kategoriji do 18 godina koje se održava 15. juna u Kennedy Centru u Washingtonu.

Tokom današnjeg prijema istaknuto je kako je ova talentirana djevojčica po treći put svirala u prepunoj najprestižnijoj koncertnoj dvorani svijeta, u čuvenom „Carnegie Hallu“ i dobila najveće ovacije publike. Na pobjedničkom koncertu nastupali su mladi umjetnici na različitim instrumentima iz cijelog svijeta. Inače, Druškić je u januaru ove godine briljirala u ovoj dvorani nastupajući za Američko-bosansku fondaciju.

Nadarena Naomi trenutno pohađa treći razred Srednje muzičke škole u klasi profesorice Inas Mursed Muether, a svoje muzičko obrazovanje započela je sa šest godina u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi "Novo Sarajevo".

Kao najmlađa takmičarka osvojila je prvu nagradu na Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike u Livnu 2006.godine, a treću na Internacionalnom takmičenju u Italiji naredne godine u kategoriji do 14 godina. Na Međunarodnom Šopenovom takmičenju u Tuzli iste godine osvojila je treću nagradu u kategoriji djece do 15 godina, a već sa osam godina održala je svoj prvi solistički koncert u Domu vojske FBiH.

Kao najbolji izvođač do 12 godina osvojila i prvu nagradu na XI federalnom i Prvom internacionalnom takmičenju učenika i studenata muzike u Sarajevu. Na internacionalnim takmičenjima u Singapuru i New Yorku 2010. i 2011.godine osvojila je drugu i prvu nagradu. Do sada je, osim u Bosni i Hercegovni, nastupala i u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Kini, Maleziji (Kuala Lumpur), Americi (Washingtonu, New Yorku) i Beču (Austriji).