Kultura
0

Novi uspjeh: Naomi Druškić među pet najboljih pijanista od 3.200 kandidata

Klix.ba
Naomi Druškić
Naomi Druškić
Četrnaestogodišnja Naomi Druškić iz BiH ostvarila je vrlo zapažen uspjeh na svjetskom takmičenju pijanista World Pianist Invitational, održanom u Kennedy centru u Washingtonu.

Ova mlada Bosanka je od 3.200 kandidata odabrana u Top 5 u kategoriji od 14 do 18 godina, gdje se takmičila s ostalim odabranim finalistima. Naomi se okitila titulom prvog Phenom Laureata.

Sa samo 14 godina Naomi je ostvarila sve snove jednog umjetnika, sviravši u najprestižnijim salama širom svijeta: New York, Washington, Peking, Kuala Lumpur, Sinagpur, Beč...

Naomi je ujedno i prva bh. umjetnica koja je imala tu privilegiju da svira u Kennedy centru.

Za ovu djevojčicu kažu da je skromna i vrijedna. Četvrti je razred Srednje muzičke škole u Sarajevu (klasa prof. Inas Mursed Muether) te prva godina Royal College of Musica u Londonu, koji pohađa vanredno.

Žiri na svakom takmičenju hvali našu Naomi, naglašavajući kako svira s lakoćom i bez stresa, da je veoma rano pronašla muzički izražaj, te da ima osobnost i sve ono što je čini umjetnikom.

Naomi je dobila pozive za nastupe na festivalima širom svijeta, pa je neke čak morala i odbiti zbog takmičenja na koja se prijavila.

Naša pijanistica svirat će na festivalima u Los Angelesu u februaru i Singapuru u junu iduće godine.