BiH
0

Sarajlijama dijeljeno pismo "prodavačice ljubavi"

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U povodu obilježavanja 17. decembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad seksualnim radnicama, danas su aktivistice Udruženja PROI na ulicama Sarajeva dijelile otvoreno pismo jedne od "prodavačica ljubavi" u kojem se skreće pažnja javnosti na nasilje koje trpe žene koje pružaju seksualne usluge.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad seksualnim radnicima se od 2003. godine obilježava u cijelom svijetu. U BiH su "prodavačice ljubavi" u potpunosti obespravljene, nad njima se vrši nasilje i ne poštuju se njihova ljudska prava.

Zbog toga je Udruženje PROI prije nekoliko dana objavilo otvoreno pismo jedne seksualne radnice u kojem se iznose problemi sa kojima se oni suočavaju. To pismo je proslijeđeno i predstavnicima vlasti, državnih instituacija i agencija, predstavnicima sudstva, tužilaštva, ombdusmena za ljudska prava, međunarodnim i nevladinim organizacijama.

A danas su ga mogli dobiti i građani Sarajeva. "Te žene su zlostavljane i trpe nasilje, a nerijetko ih na taj posao natjera teška ekonomska situacija. Primorane su izdržavati porodicu, no ima i onih koje svoje usluge pružaju za nakit, putovanja, skupocjenu garderobu...", kazala nam je Marina Čaušević, terenska radnica Udruženja PROI.

Obilježavanjem 17. decembra skreće se pažnja na zločine počinjene nad seksualnim radnicima širom svijeta, kao i potrebu za uklanjanjem stigme i diskriminacije prema ovoj vrlo ranjivoj populaciji.