Danas Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama

S
SRNA
25.11.2012. u 08:25
26
1
Danas Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama
26
Danas Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama
U cijelom svijetu danas se obilježava 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
U BiH, ovim povodom, unutar kampanje UN "Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama“, osnovana je Liga pravih muškaraca, a osnivači su potpisali Deklaraciju kojom su se obavezali da će aktivno učestvovati u borbi protiv ovog problema.

Od danas počinje i 16 dana aktivizma, unutar kojih će UN, zajedno sa partnerskim organizacijama iz nevladinog sektora, realizovati čitav niz terenskih aktivnosti širom BiH s ciljem jačanja svijesti o različitim vrstama nasilja nad ženama, koje se svakodnevno dešava, kako u BiH, tako i širom svijeta, saopšteno je iz Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN žene.

Imajući u vidu veliku potrebu da se preuzme odgovornost za promjenu stanja i rješavanje problema, na ovaj dan, generalni sekretar UN Ban Ki Mun je pozvao sve vlade da ispune svoja obećanja da će učiniti sve da zaustave bilo koji oblik nasilja nad ženama i djevojčicama.

"Pozivam i sve ljude da podrže ovaj važan cilj“, rekao je generalni sekretar UN.

Mišel Bašele, izvršni direktor Agencije UN žene, ovim povodom je poručila, da se danas nasilje nad ženama u sve većoj mjeri prepoznaje kao prijetnja demokratiji, prepreka trajnom miru, opterećenje nacionalnim ekonomijama te užasno kršenje ljudskih prava.

"Što više ljudi bude vjerovalo da nasilje nad ženama nije ni prihvatljivo niti neizbježno, što više počinilaca bude kažnjeno, to će promjena u pravcu zaustavljanja nasilja nad ženama postajati dublja i snažnija“, rekla je Bašele.

Ona je istakla da nasilje nije samo žensko pitanje, već odgovornost svih, te pozvala na proaktivno rješavanja pitanja koje je pošast čovječanstva.

"Muškarci, kao očevi, prijatelji, donosioci odluka, lideri, imaju značajnu ulogu u borbi protiv nasilja nad ženama i svojim angažovanjem ukazuju da ovaj problem ne dotiče samo žene, već čitavo društvo. Oni su pozitivni primjeri ponašanja drugim muškarcima i dječacima", navodi u saopštenju organizacija UN žene.

Kao dio nastojanja da se muškarci uključe u rješavanje problema nasilja nad ženama, 2008. godine je generalni sekretar UN pokrenuo Mrežu lidera, u nastojanju da muškarci na vodećim pozicijama zauzmu jasan stav prema sprečavanju nasilja nad ženama, te da putem zagovaranja i politika djelovanja, budu pozitivan primjer mladim muškarcima i dječacima.

U okviru zajedničke kampanje UN agencija "Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama “, UN u BiH promoviše ulogu zajednice i društvenu odgovornost kada je u pitanju prevencija nasilja, te povećava fokus na ovo pitanje da bi podstakao proces promjene postojećih stavova društva.

Kampanja "Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama” traje od Međunarodnog dana muškaraca - 19. novembra do Međunarodnog dana žena - 8. marta, sa fokusom na 16 dana aktivizma koji počinju 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: