Negativa(c) dana
0

Sarajevu za jedan glas izmakla mini-olimpijada

Sarajevo-x.com
Izgleda da je olimpijski duh po kojem je Sarajevo nekad, sredinom osamdesetih, bio poznat širom svijeta, izblijedio. Barem kada je riječ o nacionalnim odborima Olimpijskih komiteta koji su nešto više, a time i presudno, glasova dali Montafonu, gradiću u Lihtenštajnu.

Montafon je, ni kriv ni dužan dobio 24 glasa, a Sarajevo i Istočno Sarajevo, koji su zajedni istakli kandidaturu za Evropski olimpijski festival mladih za 2015. godinu, glas manje, dakle 23.

Sarajevu izmakla organizacija olimpijskog festivala mladih

Glasanje je bilo tajno, ali je najmanje bitno ko je glasao za Sarajevo, a ko protiv. Činjenica je da mnogi evropski olimpijci ne vjeruju kako glavni grad Bosne i Hercegovine može organizirati jednu ovakvu manifestaciju. Čini se da skeptici razmišljaju na sličan način kao nekadašnji socijalistički rukovodioci u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, koji su u kandidaturi Sarajeva za Zimske olimpijske igre vidjeli ogromnu pogrešku koja će osramotiti našu državu.

Nažalost, kako ne postoji famozna politička (olimpijska?) volja, Sarajevo će morati ići težim putem. Što je moguće hitnije treba krenuti u revitalizaciju sportova na olimpijskim planinama. Novac, sredstva, ljudstvo... sve je potrebno pripremiti kako bismo već sljedeće zime, ili 2012. imali terene dostojne da budu dio svjetskog kupa u slalomu, spustu, biatlonu, ili šta već. Morat ćemo sami, a valjda će se neko od evropskih prijatelja tada pridružiti.