Oštar start
0

Glavu gore, Samaranchovo drago Sarajevo!

Piše: Bakir Tiro
Sarajevski olimpijski duh nije umro! Nikada neće umrijeti! Pogotovo ne, nakon "političkog glasanja" olimpijskih komiteta Evrope na subotnjem Kongresu održanom u Beogradu.

Olimpijskom gradu koji je 1984. godine organizirao do tada najbolje Zimske igre nisu povjerili organizaciju Olimpijade mladih 2015. godine.

Evropljanima novac važniji od dobrih vibracija

Tačno, rat nas je unazadio "100 godina". No, da u konkurenciji olimpijskog Sarajeva Olimpijada mladih Evrope pripadne maloj regiji na granici Austrije i Lihtenštajna?! Dovoljno, o ponižavajućem odnosu Starog kontinenta prema danas siromašnoj Bosni i Hercegovini. Dakle, i kroz sport "evropski prijatelji" poslali su nam direktnu poruku koliko smo im bitni. Nikako!

Evropa nije prepoznala, ili bolje rečeno nije htjela prepoznati, dobre vibracije na trusnim prostorima krvave sarajevske kotline. Zanemarili su zajedničku kandidaturu Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Odbacili su prosperitet, novi početak i ovog dijela evropskog tla.

Nije ih bila briga ni što će ljudi koji su se "do juče" gledali preko nišana, zasukati rukave, obnoviti i rekonstruirati olimpijske objekte, zajedničkim snagama raditi za dobrobit svoje djece. Prema BiH i Sarajevu nemaju više ni sentimentalnosti. Očito, jer smo "kokuzi"?! Kod hladnih Evropljana igra "neki drugi kec". Lova!

Da je živ Juan Antonio Samaranch, osvjedočeni prijatelj ove zemlje, to se sigurno ne bi desilo. Ako ništa, njegovi Španci ne bi nas iznevjerili. Pod pritiskom "više politike i novca" ne bi odustali od glasanja da bi Olimpijada mladih pripala bogatoj regiji Montafon.

I mrvice na trpezi bogatih

Istina, ko je barem jednom bio na skijanju u Austriji, svjestan je da sarajevska regija Montafonu ne može parirati po infrastrukturi i ski kapacitetima. Međutim, nismo se takmičili za Zimske olimpijske igre ili Svjetsko prvenstvo u nekom od "snježnih" sportova. Htjeli smo mrvice. One bi značile život na našim prostorima!

Evropa nam nije dozvolila da dođemo do mrvica. Sit gladnog ne razumije, pa su se i mrvice našle na obilnoj trpezi u zapadnoj Evropi.

Politička i moć (novac) i u organizaciji sportskih događaja važniji su od plemenitih akcija.

Obnoviti i modernizirati sve objekte, pa po novu Olimpijadu

Ipak, koliko god bili kivni na "evropske prijatelje", krivicu što Olimpijada mladih neće biti 2015. godine u BiH trebamo tražiti u svome dvorištu. Nakon Samaranchove smrti niko nam ne želi pomoći u obnovi i modernizaciji olimpijskih objekata. A, domaće "snage"?

Naši političari i planine su u zadnjih 15 godina obnavljali po svom ukusu. Bespravna tajkunska gradnja na Jahorini i većinski privatni apartmani za vlastodršce, te njihove rođake moćnike na Bjelašnici, ne mogu nam donijeti konkurentnost u kandidaturi i za manje međunarodne sportske događaje.

Poenta. Pod hitno moramo obnoviti sve olimpijske objekte iz 1984. godine, pa tek onda nastaviti sa kandidaturama za organizaciju ino sportskih događaja. Nova Olimpijada, pa bila ona i mladih Evrope, donijela bi naš novi prosperitetni početak. Odustati ne smijemo zbog novih generacija.

Glavu gore, Samaranchovo drago Sarajevo!