Olimpijski komitet BiH
0

Obilježena 27. godišnjica sarajevske Olimpijade

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Svečanom akademijom Olimpijskog komiteta BiH i Grada Sarajeva danas je u Olimpijskom muzeju obilježena 27. godišnjica Zimskih olimpijskih igara Sarajevo '84.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo i generalni sekretar Organizacionog komiteta 14. ZOI '84 Ahmed Karabegović.

Karabegović je uz gledanje zvaničnog filma tadašnje Olimpijade ukratko podsjetio na dane kada je Sarajevo postalo član olimpijske porodice i doživjelo brz uspon do značajnog centra zimskog sporta i turizma.

''Sarajevo je tada dobilo stadione, dvorane, staze, klizališta, stanove i hotele. Otvoreno je 9.500 novih radnih mjesta, a Igre su završene pozitivnim finansijskim bilansom, što je i danas rijetkost. Nakon Olimpijskih igara imali smo infrastrukturu koja je omogućila da se dalje razvijamo u sportovima, a zaživjeli su i neki sportovi kojih u Sarajevu prije nije bilo'', kazao je on.

Karabegović je dodao da je sarajevska olimpijada ugostila najveće sportiste tog vremena, koje je pratilo putem različitih medija preko 2,5 milijardi gledalaca i naveo da nakon rata u BiH iz devedesetih godina nije dovoljno učinjeno na rekonstrukciji uništenih olimpijskih objekata, na šta bi u budućem radu trebalo obratiti pažnju.

Izet Rađo je pohvalio zalaganje gradonačelnika Behmena i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Vinka Radovanovića da dobiju domaćinstvo olimpijade mladih.

''To što rade gradonačelnici Behmen i Radovanović je najbolji put vraćanja stare slave Sarajevu. Zbog jednog glasa nismo uspjeli dobiti olimpijadu mladih 2015. godine, ali domaćinstvo vojnog skijaškog prvenstva nam je vratio nadu da možemo dobiti organizaciju tog takmičenja 2017. godine, a nakon toga i nekog većeg takmičenja'', smatra Rađo.

Behmen je rekao da od kandidature za olimpijadu mladih gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo sigurno neće odustati jer je to put kojim BiH može doći do većih takmičenja i svijetu pokazati da još uvijek može organizirati velike sportske manifestacije.