Najava izložbe
0

Sarajevsko okružje 1910. godine je imalo 288.061 stanovnika

FENA
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Povodom obilježavanja Dana arhiva i arhivske službe u Bosni i Hercegovini, Historijski arhiv Sarajevo organizirat će 13. decembra, u Brusa-bezistanu izložbu pod nazivom "Popis stanovništva u Sarajevu 1910. godine", čiji su autori Almira Alibašić-Fideler i Fuad Ohranović.

Ovom postavkom JU Historijski arhiv Sarajevo još jednom izlaže bogatstvo raznolike arhivske građe koju posjeduje i čuva od zaborava.

Izložba se prezentira javnosti drugi put, a prva postavka je bila prošle godine u isto vrijeme, a zbog zainteresiranosti javnosti i aktuelnosti popisa stanovništva sada u BiH odlučeno je da se izložba postavi i ove godine.

Izložbom će se predstaviti način odvijanja posljednjeg popisa stanovništva u Sarajevu za vrijeme Austrougarske 1910. godine koji je bio i najdetaljniji do tada urađeni popis, a radio se istovremeno kada i popis u cijeloj Austrougarskoj i Evropi.

Urađene su i neke promjene u samoj postavci u odnosu na prošlogodišnju, a odnose se na to da je izložba obogaćena eksponatima koji govore o popisima stanovništva u Sarajevu 1885., 1895. i 1925. godine.

Na panoima će se moći, između ostaloga, vidjeti originalni kućni listovi, iz kojih se pruža mogućnost uvida u brojnost, spolnu i starosnu strukturu stanovništva, bračno stanje, vjersku pripadnost, pismenost, zvanje, odnosno zanimanje, državnu pripadnost, materinski jezik te tjelesne mane.

Prema popisu iz 1910. godine sarajevsko okružje imalo je 288.061 stanovnika, a sam grad Sarajevo 51.919 stanovnika. Slika sarajevskog stanovništva se za vrijeme austrougarske uprave umnogome izmijenila u smislu njegove nacionalno, vjerske i socijalne strukture.

Stanovništvo se gotovo utrostručilo i poprimilo obilježja modernog, građanskog kapitalističkog društva.

Na otvaranju izložbe planirano je da se prisutnima obratiti direktor Historijskog arhiva Sarajevo Haris Zaimović i autorica Almira Alibašić-Fideler.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra, najavljeno je danas iz JU Historijski arhiv Sarajevo.