{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevsko okružje 1910. godine je imalo 288.061 stanovnika

F
11.12.2012. u 11:10
0
16
Sarajevsko okružje 1910. godine je imalo 288.061 stanovnika
0
Sarajevsko okružje 1910. godine je imalo 288.061 stanovnika
Foto: Klix.ba/Arhiv
Povodom obilježavanja Dana arhiva i arhivske službe u Bosni i Hercegovini, Historijski arhiv Sarajevo organizirat će 13. decembra, u Brusa-bezistanu izložbu pod nazivom "Popis stanovništva u Sarajevu 1910. godine", čiji su autori Almira Alibašić-Fideler i Fuad Ohranović.
Ovom postavkom JU Historijski arhiv Sarajevo još jednom izlaže bogatstvo raznolike arhivske građe koju posjeduje i čuva od zaborava.

Izložba se prezentira javnosti drugi put, a prva postavka je bila prošle godine u isto vrijeme, a zbog zainteresiranosti javnosti i aktuelnosti popisa stanovništva sada u BiH odlučeno je da se izložba postavi i ove godine.

Izložbom će se predstaviti način odvijanja posljednjeg popisa stanovništva u Sarajevu za vrijeme Austrougarske 1910. godine koji je bio i najdetaljniji do tada urađeni popis, a radio se istovremeno kada i popis u cijeloj Austrougarskoj i Evropi.

Urađene su i neke promjene u samoj postavci u odnosu na prošlogodišnju, a odnose se na to da je izložba obogaćena eksponatima koji govore o popisima stanovništva u Sarajevu 1885., 1895. i 1925. godine.

Na panoima će se moći, između ostaloga, vidjeti originalni kućni listovi, iz kojih se pruža mogućnost uvida u brojnost, spolnu i starosnu strukturu stanovništva, bračno stanje, vjersku pripadnost, pismenost, zvanje, odnosno zanimanje, državnu pripadnost, materinski jezik te tjelesne mane.

Prema popisu iz 1910. godine sarajevsko okružje imalo je 288.061 stanovnika, a sam grad Sarajevo 51.919 stanovnika. Slika sarajevskog stanovništva se za vrijeme austrougarske uprave umnogome izmijenila u smislu njegove nacionalno, vjerske i socijalne strukture.

Stanovništvo se gotovo utrostručilo i poprimilo obilježja modernog, građanskog kapitalističkog društva.

Na otvaranju izložbe planirano je da se prisutnima obratiti direktor Historijskog arhiva Sarajevo Haris Zaimović i autorica Almira Alibašić-Fideler.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra, najavljeno je danas iz JU Historijski arhiv Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: