Traži slobodu izjašnjavanja
26

Direktor EUROSTAT-a: Ako popis počne u aprilu rezultati će biti nekorisni

Anadolija
Direktor Statističkog ureda Evropske unije (EUROSTAT) Pieter Everaers potvrdio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija da je Upravni odbor Međunarodne organizacije za monitoring (IMO) predložio odgodu popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.

"IMO je predložio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi odgodu popisa za najmanje šest mjeseci. Na osnovu rezultata šeste misije međunarodnih stručnjaka IMO-a za popis, IMO je 14. decembra donio zaključak da spremnost agencija za statistiku u BiH nije na zadovoljavajućem nivou, te da postoji rizik da ukoliko popis bude održan u aprilu rezultati neće biti korisni i pouzdani", rekao je Everaers.

Direktor EUROSTAT-a je poručio da bi popis stanovništva u BiH trebao biti održan u oktobru 2013. godine.

Everaers je istakao da su rezultati probnog popisa, posebno kada je u pitanju logistika na terenu, bili zadovoljavajući. Izvještaj upravnog odbora IMO-a, u kojem je probni popis ocijenjen pozitivno, baziran na procjeni posmatrača i međunarodnih stručnjaka za popis.

Direktor Statističkog ureda Evropske unije prokomentarisao je nesuglasice koje su se pojavile u vezi sa etničkim, jezičkim i vjerskim opredjeljenjem i istakao da su odgovori na ova pitanja stvar volje svakog pojedinca.

"Ukoliko jedna zemlja odluči da ih uključi u popis, kao što je to uradila BiH, tada se preporučuje da se koriste otvorena pitanja sa proizvoljnim izjašnjavanjem, kao i mogućnost da se osoba ne izjasni o etničkoj, vjerskoj ili drugoj pripadnosti. Razumijem polemisanja u zemlji u kojoj su ove orijentacije veoma bitne, ali preporuke za formulisanje ovih pitanja ne bi trebale dovoditi do politiziranja popisa stanovništva", istakao je Everaers dodavši da formulacija pitanja u vezi sa etničkim, vjerskim i jezičkim opredjeljenjem mora uzeti u obzir standarde Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Preporuka EUROSTAT-a je da se takva pitanja u popisu stanovništva baziraju na slobodi izjašnjavanja. Everears je pojasnio da je to razlog zbog kojeg u popisnom listu ne postoji, pored nacionalnosti Bošnjak, Srbin i Hrvat, rubrika za ostale, već "ne izjašnjava se".

"Zemlje koje žele prikupiti podatke o etničko-kulturološkim karakteristikama moraju garantovati slobodu izražavanja ispitanika, te ujedno i zaštitu podataka", naglasio je Everaers.

Inicijative da se popis održi tokom ljetnih mjeseci kako bi brojna bosanskohercegovačka dijaspora mogla biti popisana u mjestima predratnog boravka, direktor EUROSTAT-a ocijenio je nekorisnim.

"Najbolji period za obavljanje popisa je obična radna sedmica u proljeće ili u jesen. Ljetni period generalno nije najbolje vrijeme za popis. Građani Bosne i Hercegovine, koji ne borave u njoj, već su popisani u zemljama u kojima imaju mjesto prebivališta", zaključio je direktor Statističkog ureda Evropske unije (EUROSTAT) Pieter Everaers u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija.