BiH
9

Sarajevske firme spremne da pomognu žrtvama poplava

SRNA
Predstavnici firmi iz Sarajeva, koje se bave projektovanjem infrastrukture, stavili su federalnom Ministarstvu raseljenih lica i izbjeglica na raspolaganje stručnu pomoć, po dva inžinjera i tehničku opremu radi hitnog snimanja stanja stambenih objekata sa manjim oštećenjima.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima firmi "Divel", "Trasa", "IPSA institut", "TZI-inženjering", "Saraj-inženjering" i "Design and QC", koje su iskazale želju da pomognu povratničkoj populaciji kojoj su poplave nanijele ogromnu štetu.

Na sastanku je dogovoreno da budu evidentirana i oštećenja putničke komunikacije i klizišta, na bazi čega će biti procijenjena šteta koje mogu biti sanirane odmah, kao i premjer potrebnih radova, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Federalno ministarstvo je već angažovalo tri tima sastavljena od svojih inženjera koji obavljaju ovaj posao u povratničkim sredinama Doboja i Vukosavlja.

Dogovoren je operativni sastanak timova ministarstva i predstavnika ovih firmi, koji će biti održan u petak, 30. maja, da bi već sljedeće sedmice mogli zajedno raditi na terenu.

Cilj zajedničke saradnje je omogućiti uslove za povratak stanovništvu koje je u kratkom periodu dva puta bilo primorano da napusti svoje domove.

Vođeni humanitarnim razlozima, predstavnici firmi su na današnjem sastanku naglasili da sami snose sve troškove planiranog posla.