BiH
9

Ministar Osmanović obišao povratnike u poplavljenim područjima

Klix.ba
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović sa saradnicima iz Kriznog štaba koje je formiralo Ministarstvo, tokom dvodnevne posjete, obišao je povratnike u poplavljenim područjima Doboja, Odžaka, Bijeljine, Zvornika, Bratunca i Vlasenice.

Tom prilikom susreo se s povratnicima poplavljenih naselja Pridjela, Podkamena, Usore i Ševarlija.

Ministar Osmanović posjetio je i klizišta u Općini Usora, kao i mjesnu zajednicu Vukosavlje gdje je s načelnikom obišao mjesnu zajednicu Modrički Lug koja je najviše stradala u tom području, i u kojoj je više od 70 posto domaćinstava ostalo bez vodosnabdijevanja.

U ovoj mjesnoj zajednici uništene su putne komunikacije, poplavljeno više stotina kuća, od čega je pet potpuno srušeno.

Na području Odžaka Osmanović se susreo s načelnikom Općine koji ga je upoznao o teškoj situaciji na tom području, gdje je stanovništvo iseljeno iz čak šest sela. Konstatovano je da na području Odžaka i Vukosavlja postoji velika potreba za stočnom hranom, kao i dezinfekcijom objekata i zemljišta.

U povratničkim naseljima Bijeljine i mjesne zajednice Janja, održani su sastanci s povratnicima koji su u vrlo jasnom zahtjevu iznijeli svoje prioritete, a to je da se u narednih deset dana nabavi sjemenski materijal kasnih sorti, te đubriva i goriva kako bi bila sačuvana poljoprivredna sezona u tom kraju.

U Općini Zvornik upriličen je sastanak s načelnikom, predstavnicima povratničkih zajednica i predsjednikom Skupštine. Na tom području najveći problem predstavljaju uništene putne komunikacije i klizišta.

Na području Zvornika, Bratunca i Konjević-polja rečeno je da je najveći problem što je stradao veliki broj poljoprivrednih gazdinstva.

U toku obilaska ovih područja podijeljena je interventna pomoć u higijenskim potrepštinama, alatima i zaštitnoj opremi, kao i stočna hrana.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica danas će analizirati situaciju i prikupljene podatke s terena kao i podatke prikupljene u proteklima danima u Kriznom štabu i na osnovu toga donijeti mjere koje će poduzeti u okviru svoje nadležnosti.

Također, planiran je sastanak s vladinim i nevladinim sektorom kako bi se koordinirano djelovalo prema povratničkim zajednicama.

Krizni štab Ministarstva osigurao je i inžinjere koji su obišli Bratunac, Zvornik, Vlasenicu i Srebrenicu s ciljem sagledavanja posljedica, prije svega šteta na putnim komunikacijama i stambenim objektima, te u skladu s tim usmjerile aktivnosti Ministarstva - saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.