BiH
57

Osmanović: Do zime je potrebno izgraditi domove za sve one koji su ga izgubili tokom katastrofe

Piše: Am. Dž.
Adil Osmanović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica održali su danas sastanak s predstavnicima međunarodnih nevladinih organizacija o stanju i problemima na područjima pogođenim prirodnom nesrećom.

Po završetku sastanaka održana je press konferencija na kojoj je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović istakao da do danas nije utvrđeno koliko je osoba raseljeno tokom poplava, te da se još uvijek procjenjuju štete.

"Danas, nažalost, niko nema precizne podatke o broju raseljenih nakon poplava. Općine i kantoni su oformili svoje komisije. Radit će se dugo vremena na procjenama šteta. Mi se danas nismo uključivali u razmatranje adaptacije i popravke onih stambenih objekata koji su pretrpjeli veće materijalne štete. To je proces koji će potrajati mjesecima", rekao je Osmanović, te dodao da treba sačekati da se zemljište smiri i da stručnjaci nadležnih institucija izađu na teren.

On je istakao da očekuje značajniju međunarodnu pomoć, te da BiH, u poređenju sa Hrvatskom i Srbijom, nije dovoljno medijski zastupljena u svijetu kada riječ o katastrofi koja je zadesila zemlju.

"Ono što mogu konstatirati, a što su konstatirali i zvaničnici sa državnog nivoa, to je da do zime treba izgraditi objekte svima onima koji su ostali bez domova usljed elementarne nepogode", rekao je Osmanović.

Naglasio je da su kantoni nadležni za prihvatne centre koji su primili ugrožene i raseljene u poplavama.

"Danas smo raspravljali samo o povratnicima koji su bili protjerani u periodu od 1992. do 1995. godine, a kojima je voda napravila problem, kako bi smo mogli što prije pristupili obnovi", rekao je Osmanović.

Današnjem sastanku su prisustvovati predstavnici UNDP-a, UN-a, UNHCR-a, UNICEF-a, USAID-a, SIDA-e, TIKA-e i OIC-a.

"Ono što poljoprivrednici od nas traže jeste da se pokuša ponoviti sjetva kod Doboja, u Bijeljini, Posavini, Janji, i Bratuncu. Danas smo sa predstavnicima humanitarnih organizacija pokušali iskoordinirati aktivnosti u pogledu pomoći koja je potrebna povratničkoj populaciji, kako bi se pristupilo ponovnoj sjetvi. Vidjet ćemo koja organizacija može pristupiti i pomoći prilikom nabavke sjemenskih kultura, mineralnih đubriva i nafte", rekao je Osmanović.