BiH
29

FBiH: Od naredne sedmice će početi podjela materijala za obnovu kuća nakon poplava

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Stanovništvo poplavljenih područja u Federaciji BiH, ali i u povratničkim mjestima u RS, uskoro može očekivati pomoć pri obnovi domova od Ministarstva za raseljena lica i izbjeglice Federacije.

Ministarstvo, odnosno Vlada FBiH, odmah nakon poplava su reagirali i pomogli u određenoj mjeri stanovništvu, međutim kako je najavio ministar Adil Osmanović, od naredne sedmice će krenuti pomoć u obnovi kuća.

"Djelovali smo prema nekim općinama kao što su Olovo, Maglaj, Vukosavlje, Doboj, Bijeljina... U početku smo dijelili građevinska kolica, čizme, lopate, higijenske potrebštine, a onda i sjemena, prije svega kukuruza koji se mogao do 15. juna posijeti. Nakon toga smo prema Vladi uplatili izmjenu programa rada Ministarstva i odluke o utrošku sredstava, gdje smo dodatno izdvojili 6,8 miliona KM kako bi se uključili u pomoć pri obnovi stambenih objekata", kazao je za Klix.ba ministar Osmanović.

Ovaj novac će biti utrošen na obnovu objekata, odnosno domova stanovništva poplavljenih područja te za obbnovu uništene infrastrukture.

"Izdvojili smo tri miliona za stambene objekte, a ostatak za obnavu infrastrukture. Čekamo sada da ta odluka koju je usvojila Vlada bude objavljena u Službenim novinama FBiH. Nakon toga će se odmah pristupiti obnovi stambenih objekata, ali tamo gdje su evidentirana manja oštećenja. U međuvremenu smo poslali inžinjere koji su obišli Maglaj, Doboj, dio Bratunca, Janje... Sada smo spremni da se uključimo u obnovi", kaže Osmanović.

Objasnio je da će Ministarstvo najvjerovatnije podijeliti građevinski materijal, sobna vrata, keramičke pločice, materijal za malterisanje i sličan materijal.

"Pokušavamo u ovo uključiti i neke nevladine organizacije koje također žele pomoći poplavljenim područjima. Također, naša je procjena da će domaćinstvima koja su pretrpjela manju štetu biti potrebno oko četiri-pet hiljada maraka u prosjeku da obnove objekte kako bi mogli stanovati u njima, a imamo tri miliona, pa možete izračunati koliko porodica će dobiti pomoć ovog puta. Uglavnom, idemo na rekonstrukciju onih objekata kojima je poplavio, primjera radi, prvi sprat, a nemaju uvjete da stanuju na drugom spratu. Neki su mogli preseliti na gornji sprat i slično, ali odlučili smo prvo da se pomogne porodicama koje nisu mogle organizirati život u vlastitoj kući, pa su u kolektivnim centrima ili negdje drugo smješteni", pojašnjava ministar.

Pomoć će dobiti i porodice na području Federacije, ali i one povratničke u drugom entitetu. Ministarstvo je odmah nakon poplava formiralo krizni štab u kojem su građani mogli prijaviti oštećenja na objektima, ali su i dodatno na teren poslani inžinjeri koji su naročito obišli povratnička područja.

"U kontaktu smo i sa općinama koje su vršile procjenu šteta. Ja samtram da treba krenuti s obnovom i da se više ne smije čekati, da moramo riješiti objekte na kojima su bar manja oštećenja, poput vrata, podova i keramike da se ljudi mogu useljavati u svoje domove", kazao je Osmanović.